Sałatka z prażonej kaszy gryczanej
4 porcje
Średnie
Bardzo szybka sałatka z prażonej kukurydzy. Bomba witaminowa, idealna na lunch lub dodatek do mięsa lub jajka sadzonego.
Składniki
1 szklanka Kasza gryczana prażona
1 szt. Czerwona papryka
Natka pietruszki
1 szt. Cebula czerwona
100 g Suszona żurawina
2 szt. Ogórek kiszony
1 szt. Marchewka
Sól, pieprz do smaku
1/2 szt. Cytryna
5 łyżka Oliwa
Sałatka z prażonej kaszy gryczanej
Sałatka z prażonej kaszy gryczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotuj litr wody, do wrzątku dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut aż płyn się wchłonie. Przełóż kaszę na sito i ostudź. Pokrój paprykę, marchewkę, ogórki i cebulę w drobną kostkę i połącz z kaszą, dodaj żurawinę, i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj oliwę, wyciśnij cytrynę, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Komentarze