Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa solferino

Zupa solferino
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pochodząca z Włoch zupa Solferino z groszkiem to sycące i aromatyczne danie. Doskonale smakuje zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Kremowa konsystencja zupy i słodkawy smak groszku sprawiają, że jest to idealna propozycja na lekki obiad lub rozgrzewającą przekąskę. Poznaj przepis na zupę solferino.

Składniki

1 l bulionu np. warzywnego lub drobiowego
3 szt. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonego groszku
1/2 szklanka passaty pomidorowej
1/2 szklanka śmietany kremówki
1 szt. małej cebuli drobno posiekanej
1 szt. żółtka
1/2 szklanka tartej mozzarelli
do smaku sól i pieprz
- do dekoracji świeża natka pietruszki
2 łyżka masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
161.8 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Węglowodany
12.3 g
Błonnik
5.3 g
Białko
2 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Krok 1

W dużym garnku na płycie grzewczej rozgrzej masło na średnim ogniu, dodaj cebulę, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż je przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Następnie dodaj zielony groszek i smaż przez kolejne kilka minut.

Krok 2

Wlej rosół do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przed podaniem, posyp zupę tartą mozzarellą, możesz też ją posypać natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
kamil.olszewski
bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Pafwvcio
Jeśli ktoś lubi odkrywać nowe smaki to szczerze polecam.
Pafwvcio
Bez sera nie byłoby takie dobre! Pycha!
Radosław
Smak tej zupy mocno zaskakuje, warto spróbować zdecydowanie
Ewusia1222
Pyszna zupa, wyjątkowy smak :)
fiziowaaa
no rewelacja, mozzarella idealnie tu pasuje :D