Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa solferino

Zupa solferino
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pochodząca z Włoch zupa Solferino z groszkiem to sycące i aromatyczne danie. Doskonale smakuje zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Kremowa konsystencja zupy i słodkawy smak groszku sprawiają, że jest to idealna propozycja na lekki obiad lub rozgrzewającą przekąskę. Poznaj przepis na zupę solferino.

Składniki

1 l bulionu np. warzywnego lub drobiowego
3 szt. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonego groszku
1/2 szklanka passaty pomidorowej
1/2 szklanka śmietany kremówki
1 szt. małej cebuli drobno posiekanej
1 szt. żółtka
1/2 szklanka tartej mozzarelli
do smaku sól i pieprz
- do dekoracji świeża natka pietruszki
2 łyżka masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
161.8 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Węglowodany
12.3 g
Błonnik
5.3 g
Białko
2 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Krok 1

W dużym garnku na płycie grzewczej rozgrzej masło na średnim ogniu, dodaj cebulę, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż je przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Następnie dodaj zielony groszek i smaż przez kolejne kilka minut.

Krok 2

Wlej rosół do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przed podaniem, posyp zupę tartą mozzarellą, możesz też ją posypać natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
kamil.olszewski
bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Pafwvcio
Jeśli ktoś lubi odkrywać nowe smaki to szczerze polecam.
Pafwvcio
Bez sera nie byłoby takie dobre! Pycha!
Radosław
Smak tej zupy mocno zaskakuje, warto spróbować zdecydowanie