Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa wiśniowa z mrożonym, waniliowym ryżem

Zupa wiśniowa z mrożonym, waniliowym ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa wiśniowa z mrożonym waniliowym ryżem to wariacja na temat smaków z dzieciństwa. To takie dorosłe spojrzenie na najlepszą zupę świata.

Składniki

1 kg wiśnie
1 l woda
8 łyżka cukier
4 łyżka cukier waniliowy
100 g ryż jaśminowy
1 szklanka mleko
2 szklanka woda
0,5 szklanka śmietanka 18%
4 szt. goździki
1 szt. kisiel waniliowy

Opis wykonania

Wiśnie ugotować do miękkości w litrze wody. Posłodzić i zmiksować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić kisiel wiśniowy. Następnie dodać do garnka, dokładnie wymieszać. Wrzucić goździki. Zagotować. Do szklanki wlać trochę gorącej zupy i energicznie mieszając dodawać śmietanę. Tak rozmieszaną śmietanę stopniowo dodawać do garnka. Wymieszać. Zdjąć z ognia. W między czasie w drugim garnuszku zagotować ryż w szklance mleka, dwóch szklankach wody i z cukrami waniliowymi. Ryż ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić. Przygotować formę do kostek na lód. Do otworów powkładać wystudzony ryż, zamrozić. Kiedy ryż się zamrozi, na talerz wlać ciepłą zupę i dodać do niej zimne kostki ryżowe.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych