Zupa ze ślimaków
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Ślimaki to czyste białko bez ości i kości. W najstarszej POLSKIEJ książce kucharskiej z 1682 roku,... jest więcej przepisów na ślimaki niż wieprzowinę
Składniki
40-50 sztuk ślimaków w muszlach obgotowane w solance •1 cebula pokrojona w plasterki •3 duże pomidory •kilka ząbków posiekanego czosnku •oliwa z oliwek •skórka z pomarańczy •szklanka białego wina •sól, pieprz •koper zielony •kromka chleba, łyżka masła, 1
Zupa ze ślimaków
Zupa ze ślimaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Do rondelka dodaj cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, skórkę pomarańczy, pomidory, koper. Gotuj 1 godzinę.
2. Dodaj białe wino, gotuj jeszcze przez 20 minut. Podawaj posypaną koprem i kromką chlebem, usmażoną na maśle z czosnkiem.
Komentarze