Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami
8 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami
Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, aż woda odparuje, a kasza się lekko już rozgotuje. Pod koniec gotowania należy mieszać kaszę cały czas, żeby nie przywierała do dna. Do ugotowanej kaszy dodać cukier trzcinowy, wymieszać, po czym dodać obranego banana i zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera ręcznego). Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.
Komentarze