


Wytrawne muffiny z grzybami to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Możesz je serwować na ciepło i na zimno. Będą też dobrym sposobem na przekonanie dzieci do zjedzenia bardziej pożywnego posiłku, ale za to w atrakcyjnej formie kojarzącej się ze słodkimi deserami.
Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na patelni z łyżką oliwy do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.
W foremkach do pieczenia muffinek umieść połowę porcji smażonych grzybów.
Następnie nałóż do foremek pokrojony dość drobno szpinak i pokrojony w kostkę ser.
Na samej górze ułóż pozostałą część grzybów.
Następnie do dużej miski rozbij wszystkie jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku, i ubij lekko z pomocą blendera z końcówką do ubijania.
Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, musztardę i mleko, i jeszcze raz zmiksuj przez kilkadziesiąt sekund aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, aby każda foremka była prawie w całości wypełniona.
Muffiny z grzybami piecz przez 30 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temperatury 160°C.
Gotowe muffiny podawaj posypane zieloną cebulką, w towarzystwie ulubionych dipów i sosów.