Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wytrawne muffiny z grzybami

Opis wykonania

Wytrawne muffiny z grzybami to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Możesz je serwować na ciepło i na zimno. Będą też dobrym sposobem na przekonanie dzieci do zjedzenia bardziej pożywnego posiłku, ale za to w atrakcyjnej formie kojarzącej się ze słodkimi deserami.

Wytrawne muffiny z grzybami - krok 1

Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na patelni z łyżką oliwy do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.

Wytrawne muffiny z grzybami - krok 2

W foremkach do pieczenia muffinek umieść połowę porcji smażonych grzybów.

Następnie nałóż do foremek pokrojony dość drobno szpinak i pokrojony w kostkę ser. 

Na samej górze ułóż pozostałą część grzybów.

Wytrawne muffiny z grzybami - krok 3

Następnie do dużej miski rozbij wszystkie jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku, i ubij lekko z pomocą blendera z końcówką do ubijania. 

Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, musztardę i mleko, i jeszcze raz zmiksuj przez kilkadziesiąt sekund aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

Wytrawne muffiny z grzybami - krok 4

Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, aby każda foremka była prawie w całości wypełniona. 

Muffiny z grzybami piecz przez 30 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wytrawne muffiny z grzybami - krok 5

Gotowe muffiny podawaj posypane zieloną cebulką, w towarzystwie ulubionych dipów i sosów. 

Bosch do kuchni