Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wytrawne muffiny z grzybami to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Możesz je serwować na ciepło i na zimno. Będą też dobrym sposobem na przekonanie dzieci do zjedzenia bardziej pożywnego posiłku, ale za to w atrakcyjnej formie kojarzącej się ze słodkimi deserami.

Składniki

300 g - grzybów leśnych lub pieczarek (świeże)
1 szt. - cebuli
8 szt. - jajek
2 łyżki - mąki
200 ml - mleka
1 łyżka - musztardy
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 garść - liści szpinaku (świeże)
200 g - sera camembert
do podania: - szczypiorek
- sól, pieprz

Opis wykonania

Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na patelni z łyżką oliwy do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.

W foremkach do pieczenia muffinek umieść połowę porcji smażonych grzybów.

Następnie nałóż do foremek pokrojony dość drobno szpinak i pokrojony w kostkę ser. 

Na samej górze ułóż pozostałą część grzybów.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Następnie do dużej miski rozbij wszystkie jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku, i ubij lekko z pomocą blendera z końcówką do ubijania. 

Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, musztardę i mleko, i jeszcze raz zmiksuj przez kilkadziesiąt sekund aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, aby każda foremka była prawie w całości wypełniona. 

Muffiny z grzybami piecz przez 30 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temperatury 160°C.

Gotowe muffiny podawaj posypane zieloną cebulką, w towarzystwie ulubionych dipów i sosów. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wytrawne muffiny jem na wiele sposobów, ale z pieczarkami smakują super.