Guacamole
Jeśli nie wiesz, co to guacamole, czas szybko nadrobić kulinarne braki. To pyszna i łatwa w przygotowaniu salsa. Przepis na gucamole pochodzi z kuchni meksykańskiej, w Polsce najczęściej jadane...
Czytaj więcej
Jeśli nie wiesz, co to guacamole, czas szybko nadrobić kulinarne braki. To pyszna i łatwa w przygotowaniu salsa. Przepis na gucamole pochodzi z kuchni meksykańskiej, w Polsce najczęściej jadane zazwyczaj jako smarowidło do kanapek, dip do nachosów czy warzyw. Jednak guacamole przygotowywane było już przez Azteków. Absolutną podstawą guacamole jest awokado, sól i sok z limonki lub cytryny.
Najlepsze awokado do guacamole
Dojrzałe i miękkie awokado, ale nie przejrzałe, smakuje najlepiej, takiego więc szukaj do przygotowania guacamole. Kupując awokado, sprawdź, czy pod skórką wyczuwalny jest miąższ – to najprostszy patent na to, jak wybrać dojrzałe. Jeśli trafiło Ci się niezbyt dorodne, owiń je folią aluminiową i włóż na 2–3 dni w ciemne miejsce, najlepiej w towarzystwie jabłek.
Jak zrobić guacamole?
W Akademii Smaku znajdziesz przepis na prawdziwe meksykańskie guacamole. Przygotujesz je w domu w mgnieniu oka. Potrzebujesz jedynie dojrzałego awokado o maślanej konsystencji, soku z limonki, czosnku, cebuli i przypraw. Możesz taką pastą smarować kanapki, wykorzystać jako gęsty sos do pokrojonych w słupki warzyw albo wymyślić własny sposób, z czym podawać guacamole.
Z czym jeść guacamole?
W meksykańskiej kuchni guacamole wykorzystuje się jako nieodłączny dodatek do tacos – wypróbuj niezawodny przepis z Akademii Smaku na tacos z kurczakiem i guacamole. Z kolei meksykańskie burrito bez guacamole to jak Tom bez Jerry’ego. Doskonałe jako obiad albo kolacja na ciepło.