Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jak zrobić idealne tacos z kurczakiem i guacamole? Wyobraź sobie domowe kukurydziane tortille wypełnione soczystym, podsmażanym kurczakiem z wykwintnymi przyprawami. Dodaj do tego bogate i kremowe guacamole, idealnie uzupełniające pikantność mięsa. Właśnie taki smak Meksyku gwarantuje nasz przepis na tacos z kurczakiem i guacamole.

Składniki

4 szt. tortille kukurydziane lub placki tacos
1 szt. podwójna pierś kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 puszka kukurydzy konserwowej
1 szt. awokado
2 szt. pomidorów
1 szt. cebuli czerwonej
2 łyżka świeżej kolendry i mięty
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, chili i imbiru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
293.5 kcal
Tłuszcz
12.1 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
25 g
Białko
3.9 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Jak zrobić tacos z kurczakiem? Najpierw należy umyć kurczaka i pokroić go na średniej wielkości kawałki. Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, chili, imbirem i podsmażaj na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni przez około 15 minut.

Jak przygotować nadzienie do tacos z kurczakiem? Awokado obierz, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Owoc rozgnieć lub zblenduj blenderem z czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, a następnie odstaw na bok. Tacos z guacamole nie może się obejść bez chrupiących warzyw. Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.

Kurczaka wymieszaj z pomidorem, kukurydzą, cebulą, dodaj poszarpane listki kolendry, mięty. Na suchej patelni podgrzej placki, każdy posmaruj pastą z awokado i obłóż farszem do połowy objętości. Tortillę złóż na pół i odłóż, by chwilę wystygła, a placki nabrały odpowiedniego kształtu.

Kukurydzianą tortillę można zrobić samemu, również w wersji bezglutenowej z płatkami orkiszowymi i jaglanymi

Podanie

Tacos z kurczakiem i guacamole można podawać różne sosy, na przykład sos tabasco lub sos chilli, które dodadzą danie dodatkowego smaku.

Taco z kurczaka można również podawać z gotowymi muszlami kukurydzianymi do taco, sałatą, świeżą kolendrą lub natką pietruszki, sokiem z limonki, świeżym chili, kwaśną śmietaną, czerwoną cebulą i serem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszne Tacos🙂Meksyk na talerzu❤️
Patrycja Lewandowska
Fajny przepis
Maria Izabela
Pyszne tacosy
Toporkiewicz
Idealne na imprezę
Bacardi
Świetny soczysty kurczak, ja robiłam w gotowych muszlach tacos, pycha !
bsylvia
Pyszne tacos z kurczakiem i guacamole - zdecydowanie polecam!