Znana meksykańska potrawa z dodatkiem kremu z awokado.Pyszne przepisy pochodzą z różnych stron świata - wypróbuj meksykańskie tacos!
Tacos świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Możliwości przygotowania farszu jest naprawdę wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. My proponujemy wersję z kurczakiem i guacamole.
Opis przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, chili, imbirem i podsmażaj 15 minut.
- Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę odsącz i przepłucz.
- Awokado obierz, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Awokado rozgnieć lub zblenduj z czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, a następnie odstaw na bok.
- Kurczaka wymieszaj z pomidorem, kukurydzą, cebulą, dodaj listki kolendry, mięty i wymieszaj.
- Na suchej patelni podgrzej placki, każdy posmaruj pastą z awokado i obłóż farszem.
- Placki złóż na pół.
TIP
- Awokado to świetne źródło tłuszczu. Ale uwaga – to prozdrowotnie działający tłuszcz. Wspomaga walkę z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi i obniża ryzyko miażdżycy. W połączeniu z witaminami działającymi antyoksydacyjnie (A, C, E) oraz witaminami z grupy B, tłuszcze w awokado tworzą z owocu idealny prozdrowotny produkt. Awokado jest także źródłem kwasu foliowego, potrzebnego przede wszystkim kobietom w ciąży. W zasadzie jest to produkt polecany osobom w każdym wieku i można spożywać go w niemal każdej jednostce chorobowej z korzyścią dla zdrowia.