Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tacos z kurczakiem i guacamole

Tacos z kurczakiem i guacamole

Opis wykonania

30 min
Średnie
dla 4 osób

Znana meksykańska potrawa z dodatkiem kremu z awokado.

Tacos świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Możliwości przygotowania farszu jest naprawdę wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. My proponujemy wersję z kurczakiem i guacamole.



Opis przygotowania:



  1. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

  2. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, chili, imbirem i podsmażaj 15 minut.

  3. Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę odsącz i przepłucz.

  4. Awokado obierz, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

  5. Awokado rozgnieć lub zblenduj z czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, a następnie odstaw na bok.

  6. Kurczaka wymieszaj z pomidorem, kukurydzą, cebulą, dodaj listki kolendry, mięty i  wymieszaj.

  7. Na suchej patelni podgrzej placki, każdy posmaruj pastą z awokado i obłóż farszem.

  8. Placki złóż na pół.

TIP



  • Awokado to świetne źródło tłuszczu. Ale uwaga – to prozdrowotnie działający tłuszcz. Wspomaga walkę z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi i obniża ryzyko miażdżycy. W połączeniu z witaminami działającymi antyoksydacyjnie (A, C, E) oraz witaminami z grupy B, tłuszcze w awokado tworzą z owocu idealny prozdrowotny produkt. Awokado jest także źródłem kwasu foliowego, potrzebnego przede wszystkim kobietom w ciąży. W zasadzie jest to produkt polecany osobom w każdym wieku i można spożywać go w niemal każdej jednostce chorobowej z korzyścią dla zdrowia.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?