Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tacos z kurczakiem i guacamole

Opis wykonania

Znana meksykańska potrawa z dodatkiem kremu z awokado.Pyszne przepisy pochodzą z różnych stron świata - wypróbuj meksykańskie tacos!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Tacos świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Możliwości przygotowania farszu jest naprawdę wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. My proponujemy wersję z kurczakiem i guacamole.

Opis przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  2. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, chili, imbirem i podsmażaj 15 minut.
  3. Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę odsącz i przepłucz.
  4. Awokado obierz, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
  5. Awokado rozgnieć lub zblenduj z czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, a następnie odstaw na bok.
  6. Kurczaka wymieszaj z pomidorem, kukurydzą, cebulą, dodaj listki kolendry, mięty i  wymieszaj.
  7. Na suchej patelni podgrzej placki, każdy posmaruj pastą z awokado i obłóż farszem.
  8. Placki złóż na pół.

TIP

  • Awokado to świetne źródło tłuszczu. Ale uwaga – to prozdrowotnie działający tłuszcz. Wspomaga walkę z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi i obniża ryzyko miażdżycy. W połączeniu z witaminami działającymi antyoksydacyjnie (A, C, E) oraz witaminami z grupy B, tłuszcze w awokado tworzą z owocu idealny prozdrowotny produkt. Awokado jest także źródłem kwasu foliowego, potrzebnego przede wszystkim kobietom w ciąży. W zasadzie jest to produkt polecany osobom w każdym wieku i można spożywać go w niemal każdej jednostce chorobowej z korzyścią dla zdrowia.