Tacos z kurczakiem i guacamole
4 porcje
30 min
Średnie
4.67 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Tacos z kurczakiem i guacamole
Tacos z kurczakiem i guacamole
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić tacos z kurczakiem? Najpierw należy umyć kurczaka i pokroić go na średniej wielkości kawałki. Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, chili, imbirem i podsmażaj na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni przez około 15 minut.
Jak przygotować nadzienie do tacos z kurczakiem? Awokado obierz, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Owoc rozgnieć lub zblenduj blenderem z czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, a następnie odstaw na bok. Tacos z guacamole nie może się obejść bez chrupiących warzyw. Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.
Kurczaka wymieszaj z pomidorem, kukurydzą, cebulą, dodaj poszarpane listki kolendry, mięty. Na suchej patelni podgrzej placki, każdy posmaruj pastą z awokado i obłóż farszem do połowy objętości. Tortillę złóż na pół i odłóż, by chwilę wystygła, a placki nabrały odpowiedniego kształtu.
Kukurydzianą tortillę można zrobić samemu, również w wersji bezglutenowej z płatkami orkiszowymi i jaglanymi
Podanie
Tacos z kurczakiem i guacamole można podawać różne sosy, na przykład sos tabasco lub sos chilli, które dodadzą danie dodatkowego smaku.
Taco z kurczaka można również podawać z gotowymi muszlami kukurydzianymi do taco, sałatą, świeżą kolendrą lub natką pietruszki, sokiem z limonki, świeżym chili, kwaśną śmietaną, czerwoną cebulą i serem.
Komentarze