Guacamole z pieczonymi warzywami
4 porcje
40 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 2)
Guacamole z pieczonymi warzywami podane z domowymi plackami tortilli
Składniki
1 szt. Awokado
Pół szt. Papryka
1 szt. Duża cebula
Duży szt. Pomidor
Cytryna
Majeranek
2 szklanka Mąka
1 łyżka Olej
Sól
Guacamole z pieczonymi warzywami
Guacamole z pieczonymi warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Guacamole: Paprykę oraz cebulę kroimy na cztery części, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Warzywa pieczemy pół godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy miąższ z awokado i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z cytryny. Sparzamy pomidora, zdejmujemy z niego skórkę, a następnie drobno go kroimy i dodajemy do papki z awokado. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, a następnie kroimy ją oraz upieczoną cebulę i dodajemy reszty składników. Doprawiamy majerankiem i mieszamy.
Tortille: do mąki dodajemy wodę i olej. Mieszamy, a następnie zagniatamy luźne ciasto. Dzielimy masę na części i rozwałkowujemy cienkie placki. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni obracając placki wielokrotnie.
Placki tortilli zajadamy maczając w warzywnym guacamole. Smacznego!
Komentarze