


Guacamole z pieczonymi warzywami podane z domowymi plackami tortilli
Guacamole: Paprykę oraz cebulę kroimy na cztery części, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Warzywa pieczemy pół godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy miąższ z awokado i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z cytryny. Sparzamy pomidora, zdejmujemy z niego skórkę, a następnie drobno go kroimy i dodajemy do papki z awokado. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, a następnie kroimy ją oraz upieczoną cebulę i dodajemy reszty składników. Doprawiamy majerankiem i mieszamy. Tortille: do mąki dodajemy wodę i olej. Mieszamy, a następnie zagniatamy luźne ciasto. Dzielimy masę na części i rozwałkowujemy cienkie placki. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni obracając placki wielokrotnie. Placki tortilli zajadamy maczając w warzywnym guacamole. Smacznego!