Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowe tortille z niebiańskim guacamole

Opis wykonania

Domowe tortille podane z niebianskim guacamole

baner reklamowy maszynki do mielenia 1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło. 2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. 3. Smażymy na suchej patelni niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. 4. Podajemy z niebiańskim guacamole ( przepis już podawałam). Smacznego!