Fit guacamole z pomidorem
4 porcje
20 min
Łatwe
Orzeźwiająca wersja popularnego dodatku do imprezowych przekąsek. Sprytne przepisy pozwalają cieszyć się imprezą bez liczenia kalorii!
Składniki
2 awokado (dojrzałe i miękkie)
1 pomidor malinowy
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Szczypta soli, pieprzu, papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka świeżej kolendry
Fit guacamole z pomidorem
Fit guacamole z pomidorem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Guacamole doczekało się wielu wersji smakowych, poczynając od tradycyjnej, z kolendrą i cebulą, przez śródziemnomorską z dodatkiem fety, aż po guacamole z dodatkiem miodu i mango.
Ta wersja to prosta wariacja podstawowej wersji kremu z awokado. Dodatek pomidorów sprawia, że pasta nabiera orzeźwiającego, bardziej kwaskowatego charakteru zamiast tradycyjnej ostrości.
Opis przygotowania:
- Przygotuj wrzątek i sparz pomidora, a następnie obierz go ze skórki i usuń szypułkę.
- Awokado obierz ze skóry, przetnij na połówki i usuń pestkę.
- Przygotowane składniki pokrój w drobną kostkę wraz z cebulą.
- Ząbek czosnku i kolendrę drobno posiekaj.
- Awokado z dodatkiem przypraw i kolendry oraz soku z limonki wygnieć na pastę za pomocą widelca lub zblenduj.
- Do pasty z awokado dodaj cebulę i pomidory.
- Całość połącz i podawaj jako dodatek do pieczywa lub innych dań.
TIP DIETETYCZNY
- Awokado to inaczej owoc zwany smaczliwką. Uważany jest za jeden z superfoods – produktów o szczególnych wartościach odżywczych i właściwościach prozdrowotnych. Awokado bowiem jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które niwelują stany zapalne i dobrze wpływają na układ nerwowy. Ponadto awokado jest źródłem witaminy A, C, E – przeciwutleniaczy, a także magnezu i witamin z grupy B.
Komentarze