Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orzeźwiająca wersja popularnego dodatku do imprezowych przekąsek. Sprytne przepisy pozwalają cieszyć się imprezą bez liczenia kalorii!

Składniki

2 awokado (dojrzałe i miękkie)
1 pomidor malinowy
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Szczypta soli, pieprzu, papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka świeżej kolendry

Opis wykonania

Guacamole doczekało się wielu wersji smakowych, poczynając od tradycyjnej, z kolendrą i cebulą, przez śródziemnomorską z dodatkiem fety, aż po guacamole z dodatkiem miodu i mango.

Ta wersja to prosta wariacja podstawowej wersji kremu z awokado. Dodatek pomidorów sprawia, że pasta nabiera orzeźwiającego, bardziej kwaskowatego charakteru zamiast tradycyjnej ostrości.

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj wrzątek i sparz pomidora, a następnie obierz go ze skórki i usuń szypułkę.
  2. Awokado obierz ze skóry, przetnij na połówki i usuń pestkę.
  3. Przygotowane składniki pokrój w drobną kostkę wraz z cebulą.
  4. Ząbek czosnku i kolendrę drobno posiekaj.
  5. Awokado z dodatkiem przypraw i kolendry oraz soku z limonki wygnieć na pastę za pomocą widelca lub zblenduj.
  6. Do pasty z awokado dodaj cebulę i pomidory.
  7. Całość połącz i podawaj jako dodatek do pieczywa lub innych dań.

TIP DIETETYCZNY

  • Awokado to inaczej owoc zwany smaczliwką. Uważany jest za jeden z superfoods – produktów o szczególnych wartościach odżywczych i właściwościach prozdrowotnych. Awokado bowiem jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które niwelują stany zapalne i dobrze wpływają na układ nerwowy. Ponadto awokado jest źródłem witaminy A, C, E – przeciwutleniaczy, a także magnezu i witamin z grupy B.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych