Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit guacamole z pomidorem

Opis wykonania

Orzeźwiająca wersja popularnego dodatku do imprezowych przekąsek. Sprytne przepisy pozwalają cieszyć się imprezą bez liczenia kalorii!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Guacamole doczekało się wielu wersji smakowych, poczynając od tradycyjnej, z kolendrą i cebulą, przez śródziemnomorską z dodatkiem fety, aż po guacamole z dodatkiem miodu i mango.

Ta wersja to prosta wariacja podstawowej wersji kremu z awokado. Dodatek pomidorów sprawia, że pasta nabiera orzeźwiającego, bardziej kwaskowatego charakteru zamiast tradycyjnej ostrości.

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj wrzątek i sparz pomidora, a następnie obierz go ze skórki i usuń szypułkę.
  2. Awokado obierz ze skóry, przetnij na połówki i usuń pestkę.
  3. Przygotowane składniki pokrój w drobną kostkę wraz z cebulą.
  4. Ząbek czosnku i kolendrę drobno posiekaj.
  5. Awokado z dodatkiem przypraw i kolendry oraz soku z limonki wygnieć na pastę za pomocą widelca lub zblenduj.
  6. Do pasty z awokado dodaj cebulę i pomidory.
  7. Całość połącz i podawaj jako dodatek do pieczywa lub innych dań.

TIP DIETETYCZNY

  • Awokado to inaczej owoc zwany smaczliwką. Uważany jest za jeden z superfoods – produktów o szczególnych wartościach odżywczych i właściwościach prozdrowotnych. Awokado bowiem jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które niwelują stany zapalne i dobrze wpływają na układ nerwowy. Ponadto awokado jest źródłem witaminy A, C, E – przeciwutleniaczy, a także magnezu i witamin z grupy B.