Gulasz
Gulasz to tradycyjne danie węgierskie, które do Polski trafiło najprawdopodobniej w czasach austro-węgierskich. Jego nazwa wzięła się od węgierskiego słowa “preglet”, co po polsku znaczy przypieczony. Gulasz jest łatwy w przygotowaniu i smaczny po odgrzaniu. Dzięki temu na stałe trafił do repertuaru dań znad Wisły.
Jak zrobić gulasz
Tradycyjny węgierski gulasz przygotowywany jest z mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę, z pikantnym pomidorowo-paprykowym sosem. Zamiast wołowiny możesz użyć każdego innego mięsa: delikatniejszy smak zyskasz przygotowując gulasz z indyka, a amatorom dziczyzny posmakuje gulasz z sarny. W Akademii Smaku znajdziesz również przepis na gulasz z żołądków.
Gulasz wegetariański
Zamiast mięsa do przygotowania gulaszu możesz wykorzystać warzywa. Poszukując przepisu na pożywne i rozgrzewające danie w wersji roślinnej, znajdziesz:
-
treściwy gulasz z czerwonej fasoli,
-
gulasz z batatami o słodkim posmaku,
-
sycylijską caponatę z bakłażana.
Triki szefów kuchni
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj gulasz. Przepis podstawowy znajdziesz w Akademii Smaku, a od Twojej fantazji i smaku zależy, czym go urozmaicisz. Do mięsnego gulaszu możesz dodać warzywa – paprykę, cukinię czy pieczarki. Polecamy również pyszny gulasz wołowy z bakłażanem. Na ostateczny smak ogromny wpływ mają również przyprawy – nie żałuj słodkiej mielonej papryki. W garnku powinien znaleźć się także czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ostra papryka. Gulasz powinien być gęsty i zawiesisty. W Akademii Samku znajdziesz porady: jak zagęścić gulasz, jakie mięso wybrać i jak długo gotować gulasz, by mięso było miękkie, a sos aromatyczny. Swoją kulinarną wiedzę w tym temacie poszerzysz sięgając do artykułów: