Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami

Gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina to wspaniałe mięso, z którego można przyrządzić wiele pomysłowych dań. Jednym z nich jest gulasz wołowy z porto i czerwonym winem z kurkami oraz „purée” ziemniaczanym.

Składniki

Gulasz wołowy:
600 g wołowiny gulaszowej (pręga lub antrykot)
cebula
ząbki czosnku
łodyga małego pora
2 łyżka oliwy
1 łyżka masła
100 ml czerwonego porto
500 ml bulionu wołowego
500 ml czerwonego wina
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
gałązki świeżego tymianku
pęczek świeżej pietruszki
liście laurowe
sól, pieprz
300 g kurek
cebulek perłowych (mogą być marynowane
„purée” z ziemniaków
Ziemniaczane „purée”:
1 kg ziemniaków
3 łyżka masła
250 ml mleka 3,2%

Opis wykonania

Gulasz wołowy: wołowinę pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Cebulę pokrój w piórka, a por w plasterki; czosnek rozgnieć. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę oraz por, posól i zeszklij na średnim ogniu; pod koniec dodaj czosnek. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć mięso, posól i obsmaż z każdej strony. Dodaj warzywa, porto i gotuj chwilę na większym ogniu, cały czas mieszając. Wlej gorący bulion i czerwone wino, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i zamieszaj. Przykryj garnek i duś na małym ogniu 1,5 h, co jakiś czas potrząsając. Pół godziny przed zakończeniem duszenia gulaszu na osobnej patelni podsmaż kurki na maśle. Wylej wodę, którą puściły kurki, a resztę odparuj; dodaj łyżkę masła, posól i smaż przez 5 minut. Dodaj cebulki i podsmaż. Na 20 minut przed zakończeniem gotowania dodaj kurki z cebulkami do garnka i wymieszaj. Jeżeli sos nadal jest wodnisty, odparuj do konsystencji rzadkiego syropu (mięso nie może być suche ani rozgotowane) Ziemniaczane „purée”: pokrojone na równe kawałki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Posiekaj pietruszkę, rozgnieć gorczycę w moździerzu. Odcedź ziemniaki i odparuj kilka sekund nad ogniem. Dodaj mleko i rozgnieć praską do ziemniaków; dodawaj pietruszkę i gorczycę. Dopraw świeżo zmieloną solą oraz pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych