Gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami
4 porcje
Średnie
Składniki
Gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami
Gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gulasz wołowy: wołowinę pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Cebulę pokrój w piórka, a por w plasterki; czosnek rozgnieć. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę oraz por, posól i zeszklij na średnim ogniu; pod koniec dodaj czosnek. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć mięso, posól i obsmaż z każdej strony. Dodaj warzywa, porto i gotuj chwilę na większym ogniu, cały czas mieszając. Wlej gorący bulion i czerwone wino, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i zamieszaj. Przykryj garnek i duś na małym ogniu 1,5 h, co jakiś czas potrząsając. Pół godziny przed zakończeniem duszenia gulaszu na osobnej patelni podsmaż kurki na maśle. Wylej wodę, którą puściły kurki, a resztę odparuj; dodaj łyżkę masła, posól i smaż przez 5 minut. Dodaj cebulki i podsmaż. Na 20 minut przed zakończeniem gotowania dodaj kurki z cebulkami do garnka i wymieszaj. Jeżeli sos nadal jest wodnisty, odparuj do konsystencji rzadkiego syropu (mięso nie może być suche ani rozgotowane) Ziemniaczane „purée”: pokrojone na równe kawałki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Posiekaj pietruszkę, rozgnieć gorczycę w moździerzu. Odcedź ziemniaki i odparuj kilka sekund nad ogniem. Dodaj mleko i rozgnieć praską do ziemniaków; dodawaj pietruszkę i gorczycę. Dopraw świeżo zmieloną solą oraz pieprzem.
Komentarze