Jeżyny
Jeżyny to owoce o słodko-kwaśnym smaku, które przez Polaków najchętniej spożywane są solo. Najlepiej smakują oczywiście te świeżo zerwane. Rosną dziko w lasach, ale z powodzeniem można uprawiać je też w ogrodzie.
Ostrężyny, czernice – różne nazwy, ten sam smak
W niektórych regionach Polski jeżyny są również nazywane ostrężyną albo nawet… czernicami. Niezależnie od nazwy owoce wyróżniają się błyszczącą i intensywnie zabarwioną skórką. Jeżyny w większości charakteryzują się prawie czarną barwą, choć istnieją również odmiany o kolorze czerwonym i żółtym. Słodko-kwaśny smak owoców sprawia, że mogą zostać wykorzystane zarówno do dań na słodko, jak i tych w wersji wytrawnej. W babcinych przepiśnikach z pewnością znajdą się przepisy na sok lub konfitury z jeżyn.
Właściwości jeżyn
Dlaczego warto jeść jeżyny? Bo zawierają mnóstwo antyoksydantów! To znaczy, że ich spożywanie opóźnia procesy starzenia. Przyspieszają przemianę materii i mają w sobie dużo błonnika, co sprawia, że będą dobrą przekąską dla odchudzających się. Tym bardziej, że jeżyny to tylko 43 kalorie w 100 gramach!
Co można zrobić z jeżyn?
Jeżyny doskonale nadają się do owsianek, koktajli, musów i jogurtów. Ze względu na swój wygląd mogą pełnić również funkcję dekoracyjna wielu dań. Wykorzystamy to na przykład w deserach lub słodkich wypiekach. Te owoce nadają się również na przetwory – soki, dżemy, konfitury czy sosy. Do tego słodko-kwaśny smak jeżyn w postaci sosu podkreśli smak mięsa w daniu obiadowym.
Przepisy z jeżynami
Jeżyny wykorzystasz w deserach, wypiekach, przekąskach na imprezę, a nawet daniach obiadowych. Sprawdź najlepsze przepisy z jeżynami w Akademii Smaku!
Ciasta z jeżynami
-
Torcik jeżynowy na bazie ciasta fasolowego
-
Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami
Desery z jeżynami
-
Kasza manna z galaretką i owocami
-
Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi
Potrawy i wypieki z jeżynami
-
Roladki z indyka z leśnym sosem
-
Drożdżowe bułeczki z jeżynami