Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza manna

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kasza manna powstaje z pszenicy i jest efektem przesiewania gruboziarnistych kasz. Często nazywa się ją też grysikiem albo kaszą grysikową. Jest nieocenionym źródłem białka i witamin z grupy B. Posiada mnóstwo wartości odżywczych, dlatego jest podstawowym produktem w żywieniu niemowląt. Kasza manna syci na długo, bo jest pełna błonnika. Sprawdza się nawet w diecie osób z chorobami układu trawiennego. Jak sprawić, by dania z jej dodatkiem były ciekawe?

 

Jak zrobić kaszę mannę, by smakowała każdemu?

To nie tylko produkt dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej. Można z niej zrobić wiele ciekawych i smacznych dań oraz deserów. Aby była aromatyczna i nie przypominała kleiku dla maluchów, trzeba ją dobrze doprawić. W daniach na słodko doskonale będzie smakowała z dodatkiem wanilii, cynamonu czy kardamonu. W daniach wytrawnych polecamy ją z dodatkiem natki pietruszki, curry, chilli, papryki wędzonej, kminku, czarnuszki oraz kuminu

Dlaczego warto mieć ją w kuchni?

Ponieważ kasza manna ma różnorodne zastosowanie. Wykorzystasz ją jako bazę kremu do ciast i budyniów. Zagęścisz dzięki niej zupy i poprawisz konsystencję pulpetów, pasztetów i klusek. Wreszcie może Ci pomóc przy pieczeniu, kiedy posypiesz nią foremkę do ciasta.

 

Przepisy z kaszą manną 

Kasza manna doskonale sprawdzi się jako alternatywa owsianki. Rozgrzeje w chłodne poranki. Z kolei słodkie placuszki można przygotować na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek. W słodkich daniach kasza manna pysznie komponuje się z nabiałem, świeżymi i suszonymi owocami, czekoladą oraz galaretką. Przepisem, który zaskoczy smakiem i łatwością wykonania, będzie sypana szarlotka na bazie surowej kaszy, którą piecze się w wyciekajacym soku z jabłek. Do dań wytrawnych kaszę można podać w formie różnego rodzaju klusek, kopytek i gnocci. 

 

Kasza manna na słodko:

  • Kasza manna z owocami

  • Placuszki z kaszy manny

 

Kasza manna na słono:

  • Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym

  • Kluski do zupy z kaszą manną

 

Ciasta z kaszą manna:

  • Sypana szarlotka z lodami

  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną