Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron penne z pieczoną piersią z kurczaka z wytrawnym białym winem.

Składniki

50 g masła
1 łyżka oliwy
120 ml śmietanki 30%
120 ml wytrawnego białego wina
2 łyżka mleka
1 łyżka sproszkowanego curry (lub do smaku)
listki laurowe
sól
50 g mielonym migdałów
300 g pieczonej piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
500 g makaronu penne
czosnek

Opis wykonania

W rondlu z grubym dnem połączyć masło, oliwę, śmietankę, wino, mleko, curry, czosnek, listki laurowe i sól. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wymieszać migdały i kawałki kurczaka. Doprawić do smaku i dusić 2-3 minuty, aż składniki dobrze się podgrzeją. Podczas gdy sos się powoli dusi, w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski. Wymieszać z połową sosu i drugą połowę nałożyć na wierzch.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych