Penne z kurczakiem curry
4 porcje
Średnie
Makaron penne z pieczoną piersią z kurczaka z wytrawnym białym winem.
Składniki
50 g masła
1 łyżka oliwy
120 ml śmietanki 30%
120 ml wytrawnego białego wina
2 łyżka mleka
1 łyżka sproszkowanego curry (lub do smaku)
listki laurowe
sól
50 g mielonym migdałów
300 g pieczonej piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
500 g makaronu penne
czosnek
Penne z kurczakiem curry
Penne z kurczakiem curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W rondlu z grubym dnem połączyć masło, oliwę, śmietankę, wino, mleko, curry, czosnek, listki laurowe i sól. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wymieszać migdały i kawałki kurczaka. Doprawić do smaku i dusić 2-3 minuty, aż składniki dobrze się podgrzeją. Podczas gdy sos się powoli dusi, w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski. Wymieszać z połową sosu i drugą połowę nałożyć na wierzch.
Komentarze