Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem

Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orientalne, pikantne, genialnie rozgrzewające a przy tym banalnie proste w przygotowaniu danie. Kurczak curry to danie, o którym się nie zapomina!

Składniki

1 szt. duża biała cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chilli
50 g mieszanka przypraw curry
1 łyżka mielona słodka papryka
1 szt. puszka krojonych pomidorów
1 szt. duża czerwona, słodka papryka
1 szt. duży batat (słodki ziemniak)
2 szt. marchewka
1 szt. opakowanie młodego, świeżego szpinaku
1 kg podudzia kurczaka bez kości (najlepiej zagrodowego lub ekologicznego)
1 łyżka łyżka soli himalajskiej
1 łyżka świeżo mielony pieprz
1 łyżka przyprawa garam masala
0,5 l mleko kokosowe (min. 65%)
1 łyżka pasta kokosowa
1 szt. dojrzała limonka
0,25 l domowy bulion drobiowy
2 łyżka olej kokosowy

Opis wykonania

Kurczaka dzielimy na kawałki, obtaczamy w połowie mieszanki curry, doprawiamy połową soli, pieprzem i odstawiamy / marynujemy przez 30 minut. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy posiekaną drobno chili, a po ok 1-2 minutach wsypujemy suszoną słodką paprykę, garam masalę i pozostałą część curry. Podsmażamy na małym ogniu 3 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Teraz kolej na twarde warzywa: batata obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki i razem z batatem wrzucamy do kurczaka. Dodajemy bulion i po 5 minutach pokrojoną słodką paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory w puszce oraz pastę kokosową, zmniejszamy gaz i pozwalamy potrawie powoli dusić się przez kolejne 15 minut, z czego ostatnie 5 minut bez pokrywki. Dodajemy mleko kokosowe, otartą skórkę i sok z limonki, doprawiamy solą. Dajemy potrawie jeszcze ok 5 minut na małym ogniu i wrzucamy szpinak. Wyłączamy gaz, przykrywamy i po 2 minutach dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przepis idealny dla fanów azjatyckiej kuchni. Przepis ląduje w ulubionych.
Monka
Pyszne azjatyckie Dania zamiast garam masala spróbujcie pastę curry czerwoną będzie ostro
Radosław
Batat w każdym wydaniu smakuje pysznie. Jestem ciekaw przepisu
Aleksaaa1915
polecam, pychotka. Robiłam też z krewetkami zamiast kurczaka.