Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem
Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurczaka dzielimy na kawałki, obtaczamy w połowie mieszanki curry, doprawiamy połową soli, pieprzem i odstawiamy / marynujemy przez 30 minut. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy posiekaną drobno chili, a po ok 1-2 minutach wsypujemy suszoną słodką paprykę, garam masalę i pozostałą część curry. Podsmażamy na małym ogniu 3 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Teraz kolej na twarde warzywa: batata obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki i razem z batatem wrzucamy do kurczaka. Dodajemy bulion i po 5 minutach pokrojoną słodką paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory w puszce oraz pastę kokosową, zmniejszamy gaz i pozwalamy potrawie powoli dusić się przez kolejne 15 minut, z czego ostatnie 5 minut bez pokrywki. Dodajemy mleko kokosowe, otartą skórkę i sok z limonki, doprawiamy solą. Dajemy potrawie jeszcze ok 5 minut na małym ogniu i wrzucamy szpinak. Wyłączamy gaz, przykrywamy i po 2 minutach dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem
Komentarze