Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Łopatka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Łopatka wieprzowa to kawałek mięsa, którego kupno nie obciąży zbytnio Twojego portfela. Można z niej przygotować przepyszne potrawy, które zasmakują nawet najmłodszym członkom Twojej rodziny!

Co zrobić z łopatki wieprzowej?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na przyrządzenie tego kawałka mięsa. Łopatkę wieprzową można marynować, piec czy gotować na parze. Osoby, które nie boją się eksperymentów w kuchni mogą spróbować podać łopatkę z ananasem, goździkami i miodem lub zrobić z niej ostre pulpeciki z sałatką z arbuza i ogórka czy zapiekankę makaronową z mięsem, pomidorami i bakłażanem. Fanom tradycyjnych smaków z pewnością spodobają się receptury na kartacze z mięsem wieprzowym, na potrawkę piwną z pieczoną kalarepą lub na gulasz z łopatki. Aby stworzyć pyszny gulasz, który zachwyci wszystkich domowników wystarczy podpiec pokrojone w kostkę mięso na łyżce oliwy i dodać przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej cebuli, zalanie wodą i zostawienie pod przykryciem na około 5 minut. I gotowe!