Pieczeń w cieście chlebowym
4 porcje
Średnie
Pieczeń w chlebie to świetna propozycja na danie na gorąco, doskonała przekąska, lub lunch do pracy.
Składniki
1∕2 kg Łopatka mielona
4 szt. Jaja kurze
1 łyżka Musztarda
1 łyżka Ketchup
Sól, pieprz, sos sojowy, kminek, majeranek
Ząbki czosnku
Czosnek niedźwiedzi
2 szt. Ziemniak
Ser żółty w plastrach
Cebulka
Konfitura z jarzębiny
200 g Mąka chlebowa
120 g Woda ciepła
2 g Drożdże suche
5 g Sól
Pieczeń w cieście chlebowym
Pieczeń w cieście chlebowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj gęste ciasto chlebowe. W ciepłej wodzie rozpuść sól i drożdże, wlej do mąki i intensywnie wyrób. Zostaw na około 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie przebij i pozostaw na około 30 minut. Gotuj jaja na twardo, ostudź, obierz.
Wymieszaj mięso mielone z przyprawami, czosnkiem niedźwiedzim, ketchupem i musztardą, skrojoną w kostkę cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startymi drobno ziemniakami i jednym jajem. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180st.C. W tym czasie na oprószonej stolnicy rozwałkuj bardzo cienko ciasto, połóż plastry sera żółtego, nałóż mięso, połóż jaja, przykryj mięsem, i plastrami sera. Zawiń w ciasto i zroluj delikatnie. Przełóż do półokrągłej foremki wyłożonej papierem. Posmaruj mlekiem i obsyp kminkiem
Piecz około 45 minut, odczekaj około 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z konfiturą z jarzębiny.
Komentarze