Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Klasyczna zupa pomidorowa

Opis wykonania

Gęsta, mocno pomidorowa i koniecznie ze świderkami

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym ogniu przez dwie godziny.
Po dwóch godzinach wciągamy mięso, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy i wkładamy do zupy. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.

W trakcie gotowania zupy nastawiamy wodę na makaron, ugotowane świderki odcedzamy i odstawiamy.

Podajemy z łyżką śmietany/jogurtu naturalnego i makaronem świderki.