Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe, sycące i łatwe w przygotowaniu hamburgery. Dzieci je uwielbiają.

Składniki

1/2 kg Zmielona łopatka
2 szt. Cebula
2 szt. Czosnek (ząbki)
2 łyżeczka Papryka słodka wędzona
2 łyżeczka Czosnek staropolski
1 łyżeczka Majeranek
1 łyżeczka Kminek cały
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżka Ostry ketchup
1 łyżka Ostra musztarda
1 szt. Jajko
3/4 szklanka Kasza pęczak
Mix sałat
5 szt. Korniszony
Sól, pieprz do smaku
85 g Mąka pszenna chlebowa
340 g Mąka pszenna uniwersalna
50 g Mleko ciepłe
200 g Woda ciepła
25 g Olej
25 g Cukier
7 g Sól
7 g Suche drożdże
Sezam

Opis wykonania

Ugotuj kaszę. Upiecz szybkie bułeczki - do mąki dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier, drożdże, dodaj wodę i mleko i wyrób. Po 5 minutach dodaj olej i wyrób dobrze mikserem z hakiem około 5 minut. Odstaw na 5 minut i ponownie wyrób ok. 5 min. Pozostaw na 60min w misce, przebijając ciasto raz. Odgazuj, podziel na ok. 60g. porcje. Formuj bułeczki delikatnie rozciągając ciasto i zawijając je do środka. Odstaw do wyrastania na około 45-60 min w cieple. Smaruj mlekiem, obsyp sezamem. Nagrzej piekarnik do 200st.C Piecz około 15min, studź na kratce. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i wyrób mikserem z łopatą 5min. Dodaj po łyżce ketchupu i musztardy i jajo, wyrób kolejne 5min. Na koniec dodaj szklankę ugotowanej kaszy pęczak i dokładnie wymieszaj. Formuj hamburgery i smaż na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obu stron aż będą rumiane. Rozkrój bułki na dwie lub trzy części - (opcjonalnie opiecz na patelni grillowej), na dolną nałóż ketchup (opcjonalnie z majonezem lub innym sosem), sałatę, mięso, cebulkę pokrojoną w krążki, ogórka (lub inne ulubione dodatki). Nałóż sałatę i przykryj górną częścią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych