Hamburgery z pęczakiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Hamburgery z pęczakiem
Hamburgery z pęczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj kaszę. Upiecz szybkie bułeczki - do mąki dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier, drożdże, dodaj wodę i mleko i wyrób. Po 5 minutach dodaj olej i wyrób dobrze mikserem z hakiem około 5 minut. Odstaw na 5 minut i ponownie wyrób ok. 5 min. Pozostaw na 60min w misce, przebijając ciasto raz. Odgazuj, podziel na ok. 60g. porcje. Formuj bułeczki delikatnie rozciągając ciasto i zawijając je do środka. Odstaw do wyrastania na około 45-60 min w cieple. Smaruj mlekiem, obsyp sezamem. Nagrzej piekarnik do 200st.C Piecz około 15min, studź na kratce. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i wyrób mikserem z łopatą 5min. Dodaj po łyżce ketchupu i musztardy i jajo, wyrób kolejne 5min. Na koniec dodaj szklankę ugotowanej kaszy pęczak i dokładnie wymieszaj. Formuj hamburgery i smaż na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obu stron aż będą rumiane. Rozkrój bułki na dwie lub trzy części - (opcjonalnie opiecz na patelni grillowej), na dolną nałóż ketchup (opcjonalnie z majonezem lub innym sosem), sałatę, mięso, cebulkę pokrojoną w krążki, ogórka (lub inne ulubione dodatki). Nałóż sałatę i przykryj górną częścią.
Komentarze