Łosoś pieczony
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na każdym stole. Odpowiednio upieczony potrafi zachwycić niejedno podniebienie, uzupełniając jednocześnie dietę w pełnowartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe, znane...
Czytaj więcej
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na każdym stole. Odpowiednio upieczony potrafi zachwycić niejedno podniebienie, uzupełniając jednocześnie dietę w pełnowartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe, znane jako omega-3.
Jak przyrządzić łososia?
Łososia przyrządzić można na kilka różnych sposobów. W sushi podawany jest najczęściej w formie surowej, można go też jednak grillować, wędzić czy smażyć. Najzdrowszą opcją jest jednak łosoś pieczony. Ponieważ należy do ryb tłustych, wystarczy dodać do niego odrobinę oliwy. Odpowiednie pieczenie pozwoli zachować nie tylko wartości, ale również pełnię walorów smakowych. Rybę można podawać bez dodatków lub polać ją sosem.
Łosoś pieczony – przepis
Pieczony łosoś to szybkie w przygotowaniu danie. Kluczem jest czas pieczenia. Ile piec łososia? Wystarczy 20 minut. Do jego przygotowania potrzebujemy trochę soku z cytryny, łyżkę oliwy oraz sól. Łososia nacieramy wszystkimi składnikami i wstawiamy do piekarnika. Gotową rybę możemy polać sosem. Jaki sos podać do łososia? Jednym z popularnych dań w wiosennym sezonie szparagowym jest łosoś pieczony w sosie koperkowym – wspomniane szparagi stanowią do niego idealny dodatek.