Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na każdym stole. Odpowiednio upieczony potrafi zachwycić niejedno podniebienie, uzupełniając jednocześnie dietę w pełnowartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe, znane...

Czytaj więcej
Łosoś pieczony
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na każdym stole. Odpowiednio upieczony potrafi zachwycić niejedno podniebienie, uzupełniając jednocześnie dietę w pełnowartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe, znane jako omega-3.

Jak przyrządzić łososia?

Łososia przyrządzić można na kilka różnych sposobów. W sushi podawany jest najczęściej w formie surowej, można go też jednak grillować, wędzić czy smażyć. Najzdrowszą opcją jest jednak łosoś pieczony. Ponieważ należy do ryb tłustych, wystarczy dodać do niego odrobinę oliwy. Odpowiednie pieczenie pozwoli zachować nie tylko wartości, ale również pełnię walorów smakowych. Rybę można podawać bez dodatków lub polać ją sosem.

Łosoś pieczony – przepis

Pieczony łosoś to szybkie w przygotowaniu danie. Kluczem jest czas pieczenia. Ile piec łososia? Wystarczy 20 minut. Do jego przygotowania potrzebujemy trochę soku z cytryny, łyżkę oliwy oraz sól. Łososia nacieramy wszystkimi składnikami i wstawiamy do piekarnika. Gotową rybę możemy polać sosem. Jaki sos podać do łososia? Jednym z popularnych dań w wiosennym sezonie szparagowym jest łosoś pieczony w sosie koperkowym – wspomniane szparagi stanowią do niego idealny dodatek.