Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono
3 porcje
20 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Danie niczym wiosna
Składniki
1 szt. pęczek szparagów zielonych,
300 g surowego filetu z łososia norweskiego
2 łyżka musztardy Djon
1 szt. kopiastą łyżkę ziaren kapary
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
pieprz cytrynowy do smaku.
5 łyżka olej rzepakowy
sól do smaku
100 g ryżu białego
1 szt. ząbek czosnku
150 g mrożonych liści szpinaku
50 g mrożonego groszku
1 łyżka sosu sojowego jasnego
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym, obtaczamy je w nim, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem kolorowym. Szparagi przykrywamy szczelnie folią. Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Po środku, wzdłuż przecinamy nożem. Musztardę mieszamy z 1 łyżką oleju i nacieramy całą rybę. W nacięcie wkładamy kapary, wierzch doprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy. Rybę i szparagi układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok. 8-10 min w 200°C. Łososia podajemy z ryżem szpinakowo groszkowym i szparagami.
Komentarze