


Łosoś świetnie smakuje z dodatkiem słodkich sosów. Jak smakuje ze śliwkami?
Łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, kładziemy na folii aluminiowej, na wierzch kładziemy kawałki masła, owijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika na 20 min. (200 st. C,, termoobieg). Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Robimy sos śliwkowy: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki, dodajemy łyżkę cukru brązowego, łyżkę miodu, 1/2 szklanki porto, chili, cynamon, imbir. Podgrzewamy wszystko na patelni, następnie miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Robimy sałatkę: śliwki i mango kroimy w kostkę, rukolę myjemy. Łączymy składniki, robimy dressing: łyżeczkę musztardy łączymy z 2/3 łyżki miodu i 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Rybę i ryż wykładamy na talerze, polewamy ciepłym sosem śliwkowym, podajemy z sałatką. Smacznego!