Jesienny łosoś w sosie śliwkowym
2 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Łosoś świetnie smakuje z dodatkiem słodkich sosów. Jak smakuje ze śliwkami?
Składniki
300 g łosoś
1 łyżka masło
sól
pieprz
sok z cytryny
20 dkg śliwki do sosu
6 szt. śliwki do sałatki
1 szt. mango
rukola
1 łyżeczka musztarda dijon
1 + 2/3 łyżka miód
3 łyżka oliwa z oliwek
1/2 szklanka porto
1 łyżka cukier brązowy
chili w proszku
cynamon mielony
imbir w proszku
Jesienny łosoś w sosie śliwkowym
Jesienny łosoś w sosie śliwkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, kładziemy na folii aluminiowej, na wierzch kładziemy kawałki masła, owijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika na 20 min. (200 st. C,, termoobieg).
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Robimy sos śliwkowy: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki, dodajemy łyżkę cukru brązowego, łyżkę miodu, 1/2 szklanki porto, chili, cynamon, imbir. Podgrzewamy wszystko na patelni, następnie miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy, aż sos się zredukuje.
Robimy sałatkę: śliwki i mango kroimy w kostkę, rukolę myjemy. Łączymy składniki, robimy dressing: łyżeczkę musztardy łączymy z 2/3 łyżki miodu i 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, gotowym dressingiem polewamy sałatkę.
Rybę i ryż wykładamy na talerze, polewamy ciepłym sosem śliwkowym, podajemy z sałatką.
Smacznego!
Komentarze