Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łosoś świetnie smakuje z dodatkiem słodkich sosów. Jak smakuje ze śliwkami?

Składniki

300 g łosoś
1 łyżka masło
sól
pieprz
sok z cytryny
20 dkg śliwki do sosu
6 szt. śliwki do sałatki
1 szt. mango
rukola
1 łyżeczka musztarda dijon
1 + 2/3 łyżka miód
3 łyżka oliwa z oliwek
1/2 szklanka porto
1 łyżka cukier brązowy
chili w proszku
cynamon mielony
imbir w proszku

Opis wykonania

Łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, kładziemy na folii aluminiowej, na wierzch kładziemy kawałki masła, owijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika na 20 min. (200 st. C,, termoobieg). Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Robimy sos śliwkowy: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki, dodajemy łyżkę cukru brązowego, łyżkę miodu, 1/2 szklanki porto, chili, cynamon, imbir. Podgrzewamy wszystko na patelni, następnie miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Robimy sałatkę: śliwki i mango kroimy w kostkę, rukolę myjemy. Łączymy składniki, robimy dressing: łyżeczkę musztardy łączymy z 2/3 łyżki miodu i 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Rybę i ryż wykładamy na talerze, polewamy ciepłym sosem śliwkowym, podajemy z sałatką. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Uwielbiam łososia w każdej formie