Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczony łosoś w śmietanie z rozmarynem

 Pieczony łosoś w śmietanie z rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzisiaj mam dla Was moją małą, pyszną fantazję :) Mam nadzieję, że jeszcze takiego nie jedliście, a jeżeli tak to musicie koniecznie spróbować! Sos śmietanowy do ryby pasuje wprost idealnie!

Składniki

500 g Ziemniaki
1 garść posiekany rozmaryn
2 łyżka masło
125 g śmietanka 30%
1 szt. filet z łososia
1 szt. opakowanie świeżego szpinaku
2 szt. ząbek czosnku
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 szczypta sól, pieprz do smaku
1 szt. sok z połówki cytryny
1 szt. garść posiekanej natki pietruszki
250 g kwaśna śmietana
100 g pistacje
1 łyżka oliwa

Opis wykonania

Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy. Następnie ugniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, rozmaryn, śmietankę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy śmietaną z natką pietruszki, solą i pieprzem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200℃. Szpinak myjemy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sitku odciskamy nadmiar wody i odstawiamy, gdy łosoś jest gotowy, przekładamy na dno ceramicznej foremki.

Na wierzch kładziemy szpinak i puree ziemniaczane. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy zmielonymi pistacjami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne, nietuzinkowe danie.