Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczony łosoś w śmietanie z rozmarynem

Opis wykonania

Dzisiaj mam dla Was moją małą, pyszną fantazję :) Mam nadzieję, że jeszcze takiego nie jedliście, a jeżeli tak to musicie koniecznie spróbować! Sos śmietanowy do ryby pasuje wprost idealnie!

Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy. Jak będą gotowe,ugniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, rozmaryn, śmietankę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy śmietaną z natką pietruszki, solą i pieprzem, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200℃. Szpinak myjemy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sitku odciskamy nadmiar wody i odstawiamy, gdy łosoś jest gotowy, przekładamy na dno ceramicznej foremki. Na wierzch kładziemy szpinak i puree ziemniaczane. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy zmielonymi pistacjami. Smacznego!

Bosch do kuchni