Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczony łosoś w śmietanie z rozmarynem

 Pieczony łosoś w śmietanie z rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzisiaj mam dla Was moją małą, pyszną fantazję :) Mam nadzieję, że jeszcze takiego nie jedliście, a jeżeli tak to musicie koniecznie spróbować! Sos śmietanowy do ryby pasuje wprost idealnie!

Składniki

500 g Ziemniaki
1 garść posiekany rozmaryn
2 łyżka masło
125 g śmietanka 30%
1 szt. filet z łososia
1 szt. opakowanie świeżego szpinaku
2 szt. ząbek czosnku
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 szczypta sól, pieprz do smaku
1 szt. sok z połówki cytryny
1 szt. garść posiekanej natki pietruszki
250 g kwaśna śmietana
100 g pistacje
1 łyżka oliwa

Opis wykonania

Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy. Następnie ugniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, rozmaryn, śmietankę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy śmietaną z natką pietruszki, solą i pieprzem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200℃. Szpinak myjemy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sitku odciskamy nadmiar wody i odstawiamy, gdy łosoś jest gotowy, przekładamy na dno ceramicznej foremki.

Na wierzch kładziemy szpinak i puree ziemniaczane. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy zmielonymi pistacjami.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne, nietuzinkowe danie.