Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem to jedno z najprostszych, najszybszych i jednocześnie najbardziej pożywnych dań. Co ważne, można przygotować go na wiele różnych sposobów.
Jak zrobić makaron z kurczakiem
Kurczak i makaron to dwa łatwo dostępne składniki. Stanowią bazę zarówno do prostych i lekkich, jak i bardziej wykwintnych dań. Rodzaj makaronu dobieramy w zależności od dodatków – mogą być nimi na przykład szpinak, pomidory czy pieczarki. Do tych dodatków znakomicie sprawdzi się makaron penne. Pomidorów użyjemy również do spaghetti, które można urozmaicić drobiowym mięsem mielonym. Makaron z kurczakiem i warzywami sprawdzi się w wersji chińskiej – ryżowej – lub pszennej, np. chow mein. Chińską mieszankę warzyw znajdziemy bez problemu w wersji mrożonej. W zależności od dania, mięso należy odpowiednio przyprawić. Jak przyprawić kurczaka? Najczęściej wystarczy jedynie pieprz i sól, ale użyć można również ziół prowansalskich, czosnku, słodkiej papryki, przyprawy gyros, curry czy sosu sojowego.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego to danie, którym spokojnie możesz podjąć gości, oprócz filetów z kurczaka i makaronu (najlepiej penne) potrzebujesz jedynie śmietanki 30 proc. i sera gorgonzola. Szybki makaron z kurczakiem przygotujesz także, gdy w lodówce masz tylko pesto i suszone pomidory. Całość najlepiej posypać startym parmezanem – smakuje obłędnie, a całe danie przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Żeby przygotować tajski makaron z kurczakiem potrzebujesz puszkę mleka kokosowego, zieloną pastę, cebulę, cukinię, kilka pieczarek i kilka liści szpinaku, tajski makaron i filet z kurczaka. Pokrojonego na paski kurczaka podduś z cebulą na kilku łyżkach mleka kokosowego. Dodaj do 2 łyżeczki zielonej pasty tajskiej, odrobinę cukru (ok. ½ łyżeczki), 1 łyżeczkę kurkumy i resztę mleka kokosowego, pokrojone w plastry pieczarki i cukinię oraz liście szpinaku. Całość potrzebuje ok 20 minut gotowania. Ugotuj makaron według instrukcji i podawaj z sosem.
Sos do makaronu z kurczakiem
Kurczak z makaronem stanowi znakomitą bazę do wszelkich sosów. Do tego rodzaju dań sprawdzi się sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany i cebuli, czysty sos śmietanowy, sos pomidorowy, który łatwo przyrządzimy z pomidorów czy gotowej passaty lub sos serowy. Smacznym i prostym dodatkiem do makaronów jest również oliwa z czosnkiem i ziołami.