Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
3 porcje
90 min
Łatwe
Przepyszna zapiekanka z kurczakiem w kremowym sosie, pachnąca bazylią. Nie wymaga dużo pracy, chociaż trochę czasu zajmuje jej przygotowanie.
Składniki
2 szt. nogi kurczaka zagrodowego
3 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietana
120 g ser pleśniowy (np lazur, gorgonzola)
1 szt. pęczek świeżej bazylii
250 g makaron (kokardki
1 łyżeczka suszone zioła (oregano, tymianek, majeranek)
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka przyprawić suszonymi ziołami i piec w naczyniu żaroodpornym w 170°C (ok 35-40 minut). Wyjąć, wystudzić i pokroić na ok. 3 cm kawałki Ugotować makaron al dente. Do naczynia, w którym piekło się mięso wrzucić połowę makaronu, przykryć połową kurczaka i połową sera pleśniowego, rozłożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Wymieszać śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, wylać na wierzch zapiekanki. Piec pod przykryciem ok 25-30 minut.
Komentarze