Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna zapiekanka z kurczakiem w kremowym sosie, pachnąca bazylią. Nie wymaga dużo pracy, chociaż trochę czasu zajmuje jej przygotowanie.

Składniki

2 szt. nogi kurczaka zagrodowego
3 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietana
120 g ser pleśniowy (np lazur, gorgonzola)
1 szt. pęczek świeżej bazylii
250 g makaron (kokardki
1 łyżeczka suszone zioła (oregano, tymianek, majeranek)

Opis wykonania

Udka przyprawić suszonymi ziołami i piec w naczyniu żaroodpornym w 170°C (ok 35-40 minut). Wyjąć, wystudzić i pokroić na ok. 3 cm kawałki Ugotować makaron al dente. Do naczynia, w którym piekło się mięso wrzucić połowę makaronu, przykryć połową kurczaka i połową sera pleśniowego, rozłożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Wymieszać śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, wylać na wierzch zapiekanki. Piec pod przykryciem ok 25-30 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych