Komosa ryżowa z cynamonem
1 porcje
15 min
Łatwe
Komosa ryżowa w wersji na słodko, czyli pyszne, wegańskie, bezglutenowe śniadanie, które jest świetnym źródłem pełnowartościowego roślinnego białka.
Składniki
5 łyżka komosa ryżowa (quinoa)
1 szklanka mleko roślinne
1 szt. jabłko
2 szt. figi
1 garść orzechy pekan
1/2 łyżeczka cynamon
1-2 łyżka syrop klonowy
Komosanka cynamonowa
Komosanka cynamonowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Komosę umieścić na sicie i przepłukać dokładnie wodą. Wrzucić ją do rondelka i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 min.
Po tym czasie dodać pół startego na grubych oczkach jabłka, 1 łyżkę syropu klonowego, cynamon. Wymieszać i gotować dalej około 3 min, co jakiś czas mieszając.
W razie potrzeby dolać jeszcze odrobiny mleka. Gotową komosankę przełożyć do miseczki, ozdobić pozostałym jabłkiem, figami i orzechami pekan, posypać cynamonem i polać syropem klonowym (opcjonalnie).
Komentarze