Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Komosa ryżowa w wersji na słodko, czyli pyszne, wegańskie, bezglutenowe śniadanie, które jest świetnym źródłem pełnowartościowego roślinnego białka.

Składniki

5 łyżka komosa ryżowa (quinoa)
1 szklanka mleko roślinne
1 szt. jabłko
2 szt. figi
1 garść orzechy pekan
1/2 łyżeczka cynamon
1-2 łyżka syrop klonowy

Opis wykonania

Komosę umieścić na sicie i przepłukać dokładnie wodą. Wrzucić ją do rondelka i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 min.

Po tym czasie dodać pół startego na grubych oczkach jabłka, 1 łyżkę syropu klonowego, cynamon. Wymieszać i gotować dalej około 3 min, co jakiś czas mieszając.

W razie potrzeby dolać jeszcze odrobiny mleka. Gotową komosankę przełożyć do miseczki, ozdobić pozostałym jabłkiem, figami i orzechami pekan, posypać cynamonem i polać syropem klonowym (opcjonalnie).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych