Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką

Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką
Ilośc porcji

30 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Crostini to idealna przekąska na imprezy i przyjęcia, gdy spodziewamy się większej liczby gości. W tym daniu kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane i nietypowe dodatki, takie jak pieczona gruszka czy orzechowa kruszonka. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.

Składniki

Bułki ciabaty
200 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
3-4 łyżki syropu klonowego
1-2 twarde gruszki
Orzechy pekan lub włoskie
Cienkie plastry boczku
Masło

Opis wykonania

W pierwszej kolejności pokrój gruszki wzdłuż w cienkie (2–3 mm) plastry, ułóż na suchej blaszce i wstaw do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego do temperatury 250 stopni. Piecz ok. 15–20 minut do czasu, aż gruszki zaczną się rumienić. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

W misie robota kuchennego umieść zimną śmietankę i ubij ją na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i miksuj dalej na najmniejszych obrotach, do czasu aż masa nabierze gładkiej kremowej konsystencji.

W trakcie miksowania dodaj stopniowo 3–4 łyżki syropu klonowego.

Gotowy krem wstaw do lodówki.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh

Boczek posiekaj drobno, orzechy rozdrobnij przy użyciu blendera. Boczek wrzuć na suchą patelnię i zacznij smażyć na większej mocy płyty grzewczej. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj orzechy i smaż całość na małej mocy palnika do czasu aż z boczku i orzechów powstanie chrupiąca posypka.

W trakcie smażenia boczku i orzechów pokrój ciabattę w małe kromki o grubości ok. 1–1,5 cm i posmaruj je masłem lub oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla z cyrkulacją powietrza. Piecz ok. 5 minut do czasu, aż grzanki zaczną się delikatnie brązowić.

Na upieczone grzanki wyłóż plasterki gruszki, po łyżce kremu mascarpone i posyp całość solidną porcją boczkowo-orzechowej kruszonki.

Gotowe grzanki możesz przyozdobić posiekanymi świeżymi ziołami jak tymianek czy oregano.

Podawaj na zimno lub na ciepło (zaraz po przygotowaniu).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super przekąska na spotkania, bardzo oryginalny i pyszny.