Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką
30 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką
Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W pierwszej kolejności pokrój gruszki wzdłuż w cienkie (2–3 mm) plastry, ułóż na suchej blaszce i wstaw do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego do temperatury 250 stopni. Piecz ok. 15–20 minut do czasu, aż gruszki zaczną się rumienić. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
W misie robota kuchennego umieść zimną śmietankę i ubij ją na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i miksuj dalej na najmniejszych obrotach, do czasu aż masa nabierze gładkiej kremowej konsystencji.
W trakcie miksowania dodaj stopniowo 3–4 łyżki syropu klonowego.
Gotowy krem wstaw do lodówki.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Boczek posiekaj drobno, orzechy rozdrobnij przy użyciu blendera. Boczek wrzuć na suchą patelnię i zacznij smażyć na większej mocy płyty grzewczej. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj orzechy i smaż całość na małej mocy palnika do czasu aż z boczku i orzechów powstanie chrupiąca posypka.
W trakcie smażenia boczku i orzechów pokrój ciabattę w małe kromki o grubości ok. 1–1,5 cm i posmaruj je masłem lub oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla z cyrkulacją powietrza. Piecz ok. 5 minut do czasu, aż grzanki zaczną się delikatnie brązowić.
Na upieczone grzanki wyłóż plasterki gruszki, po łyżce kremu mascarpone i posyp całość solidną porcją boczkowo-orzechowej kruszonki.
Gotowe grzanki możesz przyozdobić posiekanymi świeżymi ziołami jak tymianek czy oregano.
Podawaj na zimno lub na ciepło (zaraz po przygotowaniu).
Komentarze