Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką

Opis wykonania

Crostini to idealna przekąska na imprezy i przyjęcia, gdy spodziewamy się większej liczby gości. W tym daniu kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane i nietypowe dodatki, takie jak pieczona gruszka czy orzechowa kruszonka. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.

1

W pierwszej kolejności pokrój gruszki wzdłuż w cienkie (2-3mm) plastry, ułóż na suchej blaszce i wstaw do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego do temperatury 250 stopni C. Piecz ok. 15-20 minut do czasu, aż gruszki zaczną się rumienić. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

2

W misie robota kuchennego umieść zimną śmietankę i ubij ją na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i miksuj dalej na najmniejszych obrotach do czasu aż masa nabierze gładkiej kremowej konsystencji.

W trakcie miksowania dodaj stopniowo 3-4 łyżki syropu klonowego.

Gotowy krem wstaw do lodówki.

3

Boczek posiekaj drobno, orzechy rozdrobnij przy użyciu blendera. Boczek wrzuć na suchą patelnię i zacznij smażyć na większym ogniu. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz dodaj orzechy i smaż całość na małym ogniu do czasu aż z boczku i orzechów powstanie chrupiąca posypka.

4

W trakcie smażenia boczku i orzechów pokrój ciabatkę w małe kromki o grubości ok 1-1,5 cm i posmaruj je masłem lub oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st C z funkcją grilla z cyrkulacją powietrza. Piecz ok. 5 minut do czasu aż grzanki zaczną się delikatnie brązowić.

Na upieczone grzanki wyłóż plasterki gruszki, po łyżce kremu mascarpone i posyp całość solidną porcją boczkowo-orzechowej kruszonki.

5

Gotowe grzanki możesz przyozdobić posiekanymi świeżymi ziołami jak tymianek czy oregano.

Podawaj na zimno lub na ciepło (zaraz po przygotowaniu).