Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Crostini z pieczoną gruszką, kremem mascarpone i orzechową kruszonką

Opis wykonania

Crostini to idealna przekąska na imprezy i przyjęcia, gdy spodziewamy się większej liczby gości. W tym daniu kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane i nietypowe dodatki, takie jak pieczona gruszka czy orzechowa kruszonka. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.

  1. W pierwszej kolejności pokrój gruszki wzdłuż w cienkie (2–3 mm) plastry, ułóż na suchej blaszce i wstaw do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego do temperatury 250 stopni. Piecz ok. 15–20 minut do czasu, aż gruszki zaczną się rumienić. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

  2. W misie robota kuchennego umieść zimną śmietankę i ubij ją na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i miksuj dalej na najmniejszych obrotach, do czasu aż masa nabierze gładkiej kremowej konsystencji.

    W trakcie miksowania dodaj stopniowo 3–4 łyżki syropu klonowego.

    Gotowy krem wstaw do lodówki.

  3. Boczek posiekaj drobno, orzechy rozdrobnij przy użyciu blendera. Boczek wrzuć na suchą patelnię i zacznij smażyć na większej mocy płyty grzewczej. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj orzechy i smaż całość na małej mocy palnika do czasu aż z boczku i orzechów powstanie chrupiąca posypka.

  4. W trakcie smażenia boczku i orzechów pokrój ciabattę w małe kromki o grubości ok. 1–1,5 cm i posmaruj je masłem lub oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla z cyrkulacją powietrza. Piecz ok. 5 minut do czasu, aż grzanki zaczną się delikatnie brązowić.

    Na upieczone grzanki wyłóż plasterki gruszki, po łyżce kremu mascarpone i posyp całość solidną porcją boczkowo-orzechowej kruszonki.

  5. Gotowe grzanki możesz przyozdobić posiekanymi świeżymi ziołami jak tymianek czy oregano.

    Podawaj na zimno lub na ciepło (zaraz po przygotowaniu).

Bosch do kuchni