


Słodycz brzoskwini przełamana pikantnym chili to prawdziwa eksplozja smaków. Słodko-ostra kompozycja, wzbogacona kozim serem i orzechami, z pewnością na długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni w funkcji grilla z cyrkulacją powietrza.
Dojrzałe brzoskwinie przekrój na połówki i ułóż na blaszce, przypraw solą, płatkami chili, suszonym tymiankiem i skrop odrobiną oliwy.
Wstaw tak przygotowane brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20–25 minut do czasu, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Następnie zwiększ temperaturę do 250 stopni i dopiecz jeszcze kilka minut, tak żeby wierzch owoców zaczął się karmelizować i brązowić.
W trakcie pieczenia rozgrzej płytę grzewczą i upraż na suchej patelni rozdrobnione orzechy lub migdały.
Przy pomocy blendera zmiksuj na gładki sos świeżą miętę, cukier trzcinowy, sok z limonki, skórkę limonki i odrobinę wody. Tym sposobem powstanie sos mohito.
Tak upieczone brzoskwinie podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie odrobiny słonego koziego sera, posypane orzechami i siekanym świeżym tymiankiem z dodatkiem sosu mohito.