Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pikantne brzoskwinie z serem kozim i orzechami

Pikantne brzoskwinie z serem kozim i orzechami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Słodycz brzoskwini przełamana pikantnym chili to prawdziwa eksplozja smaków. Słodko-ostra kompozycja, wzbogacona kozim serem i orzechami, z pewnością na długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.

Składniki

4 dojrzałe brzoskwinie
100 g orzechów pekan lub migdałów
100 g sera koziego
1 krzaczek świeżego tymianku
Sól, pieprz, płatki chili, suszony tymianek
Oliwa

Sos Mohito:
1 pęczek świeżej mięty
2 limonki
Cukier trzcinowy nierafinowany

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni w funkcji grilla z cyrkulacją powietrza.

Dojrzałe brzoskwinie przekrój na połówki i ułóż na blaszce, przypraw solą, płatkami chili, suszonym tymiankiem i skrop odrobiną oliwy.

Wstaw tak przygotowane brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20–25 minut do czasu, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Następnie zwiększ temperaturę do 250 stopni i dopiecz jeszcze kilka minut, tak żeby wierzch owoców zaczął się karmelizować i brązowić.

W trakcie pieczenia rozgrzej płytę grzewczą i upraż na suchej patelni rozdrobnione orzechy lub migdały.

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Idealny koktajl możesz mieć zawsze ze sobą.



Bosh Logo
Bosh

Przy pomocy blendera zmiksuj na gładki sos świeżą miętę, cukier trzcinowy, sok z limonki, skórkę limonki i odrobinę wody. Tym sposobem powstanie sos mohito.

Tak upieczone brzoskwinie podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie odrobiny słonego koziego sera, posypane orzechami i siekanym świeżym tymiankiem z dodatkiem sosu mohito.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przepyszne, jeśli ktoś nie próbował, musi to zrobić koniecznie.