Pistacje
Pistacje nazywane bywają zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Ich ślady archeologowie odkryli już w wykopaliskach sprzed 7 tys. lat, jadali je także starożytni Rzymianie.
Pistacje – właściwości
Ukryte w jasnej łupince orzechy drzewa pistacjowego to jedne z najzdrowszych orzechów, doceniane także dziś. Prozdrowotne właściwości pistacji to przede wszystkim bogactwo minerałów: żelaza, cynku, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Orzeszki są także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B6 i B12, a jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę, wspomagające pracę oczu. Pistacje pozytywnie wpływają na wygląd skóry i wzmacniają odporność. Mają więcej antyoksydantów niż zielona herbata.
Jak wykorzystać pistacje?
Jeden zielony migdał ma tylko kilka kalorii. Pistacje to nie tylko zdrowa przekąska – orzechy można wykorzystać jako dodatek do dań, np. delikatnych filetów drobiowych nadziewanych serem pleśniowym, pistacjami i szpinakiem, a także jako uzupełnienie sałatek – lekko słone pistacje dobrze komponują się z serami, gruszką, arbuzem czy figą, przełamując ich smak. Popularne są także delikatne ryby w pistacjowej panierce. Co jeszcze można zrobić z pistacji? Oczywiście lody pistacjowe. Na rynku dostępne są pistacje naturalne, prażone i solone, dlatego niektóre pistacje są słone. Najzdrowsze, jak w przypadku wszystkich orzechów, są te niesolone.