Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pistacje

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pistacje nazywane bywają zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Ich ślady archeologowie odkryli już w wykopaliskach sprzed 7 tys. lat, jadali je także starożytni Rzymianie.

Pistacje – właściwości

Ukryte w jasnej łupince orzechy drzewa pistacjowego to jedne z najzdrowszych orzechów, doceniane także dziś. Prozdrowotne właściwości pistacji to przede wszystkim bogactwo minerałów: żelaza, cynku, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Orzeszki są także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B6 i B12, a jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę, wspomagające pracę oczu. Pistacje pozytywnie wpływają na wygląd skóry i wzmacniają odporność. Mają więcej antyoksydantów niż zielona herbata.

Jak wykorzystać pistacje?

Jeden zielony migdał ma tylko kilka kalorii. Pistacje to nie tylko zdrowa przekąska – orzechy można wykorzystać jako dodatek do dań, np. delikatnych filetów drobiowych nadziewanych serem pleśniowym, pistacjami i szpinakiem, a także jako uzupełnienie sałatek – lekko słone pistacje dobrze komponują się z serami, gruszką, arbuzem czy figą, przełamując ich smak. Popularne są także delikatne ryby w pistacjowej panierce. Co jeszcze można zrobić z pistacji?  Oczywiście lody pistacjowe. Na rynku dostępne są pistacje naturalne, prażone i solone, dlatego niektóre pistacje są słone. Najzdrowsze, jak w przypadku wszystkich orzechów, są te niesolone.