Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Fantastyczny deser bez pieczenia pełne samych zdrowych tłuszczy! Fani kokosu będą wniebowzięci :)

Składniki

165 ml śmietanka kokosowa
1 garść pistacje
1 szt. awokado
1 szt. sok z limonki
1,5 szklanka wiórki kokosowe
ksylitol
6 łyżka olej kokosowy
6 łyżka kakao
syrop daktylowy/klonowy/miód

Opis wykonania

Dolna warstwa - Pistacje obrać i pokroić na drobno, zagnieść wraz z jedną szklanką wiórków kokosowych i śmietanką. Wyłożyć na dno formy i ugnieść. Następnie do zamrażarki. Górna warstwa - Obrać awokado i zblendować z jedną łyżką oleju w temp. pokojowej, sokiem z limonki i ksylitolem na gładką masę. Dodać resztę wiórków i wymieszać. Masę wyłożyć na warstwę kokosową wyjętą z zamrażarki. Całość znów wstawić na dwie godziny do zamrażarki. Polewa - Rozpuścić resztę oleju w kąpieli wodnej, dosypać kakao i syrop. Wymieszać aby nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie wyjąć z zamrażarki masę i pociąć na batony (najlepiej nóż przed krojeniem moczyć w gorącej wodzie). Batony oblać polewą i posypać pistacjami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych