Batoniki kokosowo-pistacjowe
9 porcje
180 min
Średnie
Fantastyczny deser bez pieczenia pełne samych zdrowych tłuszczy! Fani kokosu będą wniebowzięci :)
Składniki
165 ml śmietanka kokosowa
1 garść pistacje
1 szt. awokado
1 szt. sok z limonki
1,5 szklanka wiórki kokosowe
ksylitol
6 łyżka olej kokosowy
6 łyżka kakao
syrop daktylowy/klonowy/miód
Batoniki kokosowo-pistacjowe
Batoniki kokosowo-pistacjowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dolna warstwa - Pistacje obrać i pokroić na drobno, zagnieść wraz z jedną szklanką wiórków kokosowych i śmietanką. Wyłożyć na dno formy i ugnieść. Następnie do zamrażarki.
Górna warstwa - Obrać awokado i zblendować z jedną łyżką oleju w temp. pokojowej, sokiem z limonki i ksylitolem na gładką masę. Dodać resztę wiórków i wymieszać. Masę wyłożyć na warstwę kokosową wyjętą z zamrażarki. Całość znów wstawić na dwie godziny do zamrażarki.
Polewa - Rozpuścić resztę oleju w kąpieli wodnej, dosypać kakao i syrop. Wymieszać aby nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie wyjąć z zamrażarki masę i pociąć na batony (najlepiej nóż przed krojeniem moczyć w gorącej wodzie). Batony oblać polewą i posypać pistacjami.
Komentarze