Jagodowo-rozmarynowa kasza jaglana zapiekana pod kruszonką
4 porcje
Średnie
Najbardziej uniwersalna kasza - jaglana - w wersji na słodko. Najlepiej smakuje z koktajlem bananowo-jagodowym :)
Składniki
1 szklanka kasza jaglana
2 szt. mleko
50 g jagody
30 g pistacje (bez łupinek)
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka miód
1 szt. jajko
30 g zmielone płatki owsiane
15 g olej kokosowy
10 g cukier
1 łyżeczka kakao
2 łyżka masło
Jagodowo-rozmarynowa kasza jaglana zapiekana pod kruszonką
Jagodowo-rozmarynowa kasza jaglana zapiekana pod kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia całego płynu.
2. Pistacje i rozmaryn drobno siekamy. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
3. Przestudzoną kaszę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, jagodami, miodem, pistacjami i rozmarynem. Delikatnie mieszamy do równomiernego rozłożenia się składników.
4. 4 kokilki (o średnicy 11 cm) wysmarowujemy masłem i wysypujemy zmielonymi płatkami. Przekładamy kaszę.
5. Przygotowujemy kruszonkę: resztę płatków mieszamy z olejem kokosowym i cukrem do wymieszania składników (kruszonka będzie miała bardziej sypką konsystencję niż ta klasyczna)
6. Do połowy kruszonki dodajemy kakao i mieszamy.
7. Przygotowaną kaszę posypujemy jasną i ciemną kruszonką.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
9. Podajemy ciepłe.
Komentarze