Ryż basmati
Istnieją różne rodzaje ryżu: biały (inaczej polerowany), brązowy (naturalny), parboiled, jaśminowy, amerykański, arborio, i ndonezyjski, dziki, czerwony i jedna z najbardziej lekkostrawnych odmian ryżu, czyli basmati. Jeśli właśnie stoisz...
Czytaj więcej
Istnieją różne rodzaje ryżu:
-
biały (inaczej polerowany),
-
brązowy (naturalny),
-
parboiled,
-
jaśminowy,
-
amerykański,
-
arborio, i
-
ndonezyjski,
-
dziki,
-
czerwony
-
i jedna z najbardziej lekkostrawnych odmian ryżu, czyli basmati.
Jeśli właśnie stoisz przed sklepową półką i zastanawiasz, jaki to ryż basmati, to podpowiadamy: odmiana charakteryzuje się długimi ziarnami i dostępna jest w wersji białej lub brązowej. Ponadto ma delikatnie orzechowy posmak i łagodny zapach. Poniżej przedstawiamy propozycje na bogate w smaki i dania z ryżem basmati, które zaspokoją apetyt każdego.
Do czego dodać ryż basmati?
Produkt będzie idealnie komponował się z orientalnymi potrawami kuchni hinduskiej i chińskiej. Można również traktować go jako dodatek do mięsa czy warzyw w zastępstwie do ziemniaków. Znakomicie komponuje się także z owocami morza i wybranymi gatunkami ryb, np. z łososiem lub pstrągiem. Odpowiednio przyprawiony – curry, sosem pomarańczowym lub szafranem oraz zestawiony z innymi produktami – suszonymi czy świeżymi owocami i orzechami może stanowić osobne danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich gości!