Ryż basmati

Ryż basmati

 

Istnieją różne rodzaje ryżu:

  • biały (inaczej polerowany),

  • brązowy (naturalny),

  • parboiled,

  • jaśminowy,

  • amerykański,

  • arborio, i

  • ndonezyjski,

  • dziki,

  • czerwony

  • i jedna z najbardziej lekkostrawnych odmian ryżu, czyli basmati.

Jeśli właśnie stoisz przed sklepową półką i zastanawiasz, jaki to ryż basmati, to podpowiadamy: odmiana charakteryzuje się długimi ziarnami i dostępna jest w wersji białej lub brązowej. Ponadto ma delikatnie orzechowy posmak i łagodny zapach. Poniżej przedstawiamy propozycje na bogate w smaki i dania z ryżem basmati, które zaspokoją apetyt każdego.

Do czego dodać ryż basmati?

Produkt będzie idealnie komponował się z orientalnymi potrawami kuchni hinduskiej i chińskiej. Można również traktować go jako dodatek do mięsa czy warzyw w zastępstwie do ziemniaków. Znakomicie komponuje się także z owocami morza i wybranymi gatunkami ryb, np. z łososiem lub pstrągiem. Odpowiednio przyprawiony – curry, sosem pomarańczowym lub szafranem oraz zestawiony z innymi produktami – suszonymi czy świeżymi owocami i orzechami może stanowić osobne danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich gości!