Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ryż basmati

Ryż basmati

Istnieją różne rodzaje ryżu: biały (inaczej polerowany), brązowy (naturalny), parboiled, jaśminowy, amerykański, arborio, i ndonezyjski, dziki, czerwony i jedna z najbardziej lekkostrawnych odmian ryżu, czyli basmati. Jeśli właśnie stoisz...

Czytaj więcej
Ryż basmati
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Istnieją różne rodzaje ryżu:

  • biały (inaczej polerowany),

  • brązowy (naturalny),

  • parboiled,

  • jaśminowy,

  • amerykański,

  • arborio, i

  • ndonezyjski,

  • dziki,

  • czerwony

  • i jedna z najbardziej lekkostrawnych odmian ryżu, czyli basmati.

Jeśli właśnie stoisz przed sklepową półką i zastanawiasz, jaki to ryż basmati, to podpowiadamy: odmiana charakteryzuje się długimi ziarnami i dostępna jest w wersji białej lub brązowej. Ponadto ma delikatnie orzechowy posmak i łagodny zapach. Poniżej przedstawiamy propozycje na bogate w smaki i dania z ryżem basmati, które zaspokoją apetyt każdego.

Do czego dodać ryż basmati?

Produkt będzie idealnie komponował się z orientalnymi potrawami kuchni hinduskiej i chińskiej. Można również traktować go jako dodatek do mięsa czy warzyw w zastępstwie do ziemniaków. Znakomicie komponuje się także z owocami morza i wybranymi gatunkami ryb, np. z łososiem lub pstrągiem. Odpowiednio przyprawiony – curry, sosem pomarańczowym lub szafranem oraz zestawiony z innymi produktami – suszonymi czy świeżymi owocami i orzechami może stanowić osobne danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich gości!