Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To danie, mimo że jest proste w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem smaku.

Składniki

200 g Ryż basmati
1 łyżka Masło kokosowe
1 szt. Szalotka posiekana
1 szt. Ząbek czosnku
1 łyżeczka Nasiona kmminu rzymskiego
1/2 łyżeczka Chilli w proszku
4 szt. Goździki
1 szt. Laska cynamonu
1 łyżka Pasta curry
400 g Krewetki obrane
600 ml Wrzątek
60 g Zielony groszek (z mrożonki)
60 g Kukurydza z puszki (odsączona)
1 szczypta Sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżka Limetka
2 łyżka Wiórki kokosowe

Opis wykonania

Ryż przełożyć na sito i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aż ściekająca woda będzie czysta. Zostawić do odsączenia. Masło kokosowe rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim cebule, czosnek i pastę curry. Na patelnię dodać ryż i dobrze wymieszać z przyprawami. Chwilę potrzymać na ogniu, po czym wrzucić krewetki, doprawić sola i pieprzem, zamieszać, zalać wrzątkiem i przykryć. Gotować pod przykryciem 10 minut, nie zdejmując ani na chwilę przykrywki. Następnie dodać groszek i kukurydzę, wymieszać i przykryć na kolejne 8 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, po czym wyjąć goździki i laskę cynamonu. Ryż podawać skropiony sokiem z limetki i posypany wiórkami kokosowymi. Można ozdobić cząstkami limetki i gałązkami kolendry.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych