RYŻ BASMATI z KREWETKAMI
4 porcje
30 min
Łatwe
To danie, mimo że jest proste w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem smaku.
Składniki
200 g Ryż basmati
1 łyżka Masło kokosowe
1 szt. Szalotka posiekana
1 szt. Ząbek czosnku
1 łyżeczka Nasiona kmminu rzymskiego
1/2 łyżeczka Chilli w proszku
4 szt. Goździki
1 szt. Laska cynamonu
1 łyżka Pasta curry
400 g Krewetki obrane
600 ml Wrzątek
60 g Zielony groszek (z mrożonki)
60 g Kukurydza z puszki (odsączona)
1 szczypta Sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżka Limetka
2 łyżka Wiórki kokosowe
RYŻ BASMATI z KREWETKAMI
RYŻ BASMATI z KREWETKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż przełożyć na sito i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aż ściekająca woda będzie czysta. Zostawić do odsączenia.
Masło kokosowe rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim cebule, czosnek i pastę curry.
Na patelnię dodać ryż i dobrze wymieszać z przyprawami. Chwilę potrzymać na ogniu, po czym wrzucić krewetki, doprawić sola i pieprzem, zamieszać, zalać wrzątkiem i przykryć.
Gotować pod przykryciem 10 minut, nie zdejmując ani na chwilę przykrywki. Następnie dodać groszek i kukurydzę, wymieszać i przykryć na kolejne 8 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, po czym wyjąć goździki i laskę cynamonu.
Ryż podawać skropiony sokiem z limetki i posypany wiórkami kokosowymi. Można ozdobić cząstkami limetki i gałązkami kolendry.
Komentarze