Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

RYŻ BASMATI z KREWETKAMI

Opis wykonania

To danie, mimo że jest proste w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem smaku.

Ryż przełożyć na sito i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aż ściekająca woda będzie czysta. Zostawić do odsączenia. Masło kokosowe rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim cebule, czosnek i pastę curry. Na patelnię dodać ryż i dobrze wymieszać z przyprawami. Chwilę potrzymać na ogniu, po czym wrzucić krewetki, doprawić sola i pieprzem, zamieszać, zalać wrzątkiem i przykryć. Gotować pod przykryciem 10 minut, nie zdejmując ani na chwilę przykrywki. Następnie dodać groszek i kukurydzę, wymieszać i przykryć na kolejne 8 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, po czym wyjąć goździki i laskę cynamonu. Ryż podawać skropiony sokiem z limetki i posypany wiórkami kokosowymi. Można ozdobić cząstkami limetki i gałązkami kolendry.