Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie doskonałe na zimne, jesienne dni dla osób lubiących próbować nowych smaków.

Składniki

60 g pierś z kurczaka
50 g ryż basmati
0,5 szt. jabłko
1 szt. cebula
0,5 łyżeczka cynamon
2 szczypta sól morska
2 szczypta pieprz
1 łyżka olej kokosowy

Opis wykonania

Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy pierś z kurczaka. Myjemy dokładnie, kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, szczyptą pieprzu świeżo zmielonego i podsmażamy na oleju kokosowym. Do kurczaka wrzucamy cebulę i jabłko skrojone w kostkę. Podsmażamy wszystko razem do momentu zarumienienia cebulki. Kolejno do kurczaka dodajemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy całość niewielką ilością pieprzu i cynamonem. Opcjonalnie dla wzmocnienia smaku i zapachu można dodać jeszcze 3 krople aromatu bez cukru o smaku szarlotki. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i gotowe. Polecam.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo ciekawy,trochę w stylu orientalnym kurczak. Użyłam innych części kurczaka 🙂