Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym

Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 2 osób

Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu

Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.



Opis przygotowania:



  1. Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.

  2. Ugotuj ryż na sypko.

  3. Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.

  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.

  5. Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.

  6. Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.

TIP DIETETYCZNY



  • Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.

  • Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.

  • Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena