Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu
Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.
Opis przygotowania:
- Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.
- Ugotuj ryż na sypko.
- Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.
- Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.
TIP DIETETYCZNY
- Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.
- Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.
- Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.