Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak z sosem pomarańczowym po chińsku

Opis wykonania

Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu

Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.
  2. Ugotuj ryż na sypko.
  3. Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.
  5. Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  6. Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.

TIP DIETETYCZNY

  • Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.
  • Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.
  • Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.