Kurczak z sosem pomarańczowym po chińsku
2 porcje
45 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 3)
Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu
Składniki
500 g mięsa z kurczaka
200 g ryżu basmati
1 cebulka dymka
1 łyżka sezamu
olej
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 jajko
szczypta soli
Sos:
sok i skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu ryżowego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1065 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
150.3 g
Błonnik
77.4 g
Białko
5.6 g
Sól
2 g
Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym
Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.
Opis przygotowania:
- Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.
- Ugotuj ryż na sypko.
- Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.
- Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.
TIP DIETETYCZNY
- Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.
- Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.
- Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.
Komentarze