Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym

Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 2 osób

Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu

Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.



Opis przygotowania:



  1. Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.

  2. Ugotuj ryż na sypko.

  3. Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.

  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.

  5. Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.

  6. Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.

TIP DIETETYCZNY



  • Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.

  • Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.

  • Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?