Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurczak z sosem pomarańczowym po chińsku

Kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowe połączenie słodkich owoców z wytrawnym kawałkiem drobiu

Składniki

500 g mięsa z kurczaka
200 g ryżu basmati
1 cebulka dymka
1 łyżka sezamu
olej
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 jajko
szczypta soli
Sos:
sok i skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu ryżowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1065 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
150.3 g
Błonnik
77.4 g
Białko
5.6 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Bardzo proste danie, któremu wyrazistości i charakteru dodają owoce oraz egzotyczne przyprawy.

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paski, a czosnek i dymkę drobno posiekaj.
  2. Ugotuj ryż na sypko.
  3. Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie wrzuć do niego kawałki kurczaka.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż w nim obtoczonego w cieście kurczaka.
  5. Gdy mięso będzie się rumieniło wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  6. Gotowy kurczak powinien mieć złoty kolor. Podawaj go w miseczce z ryżem. Całość polej sosem i posyp sezamem oraz posiekaną dymką.

TIP DIETETYCZNY

  • Do dania, zamiast dymki, pasować będą również listki kolendry.
  • Sezam wykorzystany do posypania kurczaka możesz uprażyć przed podaniem.
  • Do pomarańczowego sosu możesz dodać niewielką ilość wytrawnego cherry.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
To danie wymaga dopracowania, sos powinno się dodać do kurczaka na patelnię i zredukować. Brakuje też mi warzyw, może brokuł by pasował. Chyba zostanę przy innych przepisach na „chińszczyznę”
Monka
Całkiem fajny przepis Jeszcze nie robiłam kurczaka wersji chińskiej w panierce i sosie w najbliższym czasie wypróbuję
Radosław
Ciekawy przepis
Radosław
Polecam danie
zielone_obloczki
Ciekawe danie. Polecam wypróbować.