Zupa szpinakowa z pulpecikami
4 porcje
Średnie
Przepyszna i zdrowa zupka.Polecam
Składniki
1porcja rosołowa
200g. ryż biały długoziarnisty
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki korzeń
1/2 średniego selera
700g świeżego szpinaku
1/2 pęczka koperku
100ml. śmietanki 18%
200g. mięsa mielonego woł-wieprz.
100g bułki tartej
100ml. bulionu może być z kostki
3-4 liścia laurowego,ziela angielskiego
sól,pieprz,magii do smaku
-
Zupa szpinakowa z pulpecikami
Zupa szpinakowa z pulpecikami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wrzucamy porcję rosołową,liścia laurowe,ziela angielski,zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1h. na średnim ogniu.W między czasie mięso mielone mieszamy z bułką tartą i bulionem,doprawiamy do smaku,wyrabiamy pulpety wielkości orzecha włoskiego,panierujemy w bułce tartej,smażymy na rumiano ze wszystkich stron.Wywar przecedzamy rzez gęste sito.Do wywaru dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa i ryż gotujemy ok.15min,zmniejszamy płomień.Do zupy dodajemy rozdrobniony szpinak.Śmietanę hartujemy wlewamy do zupy,doprawiamy do smaku jeszcze chwilę gotujemy.Zupę rozlewamy na talerze podajemy z pulpecikami oraz posiekaną natką.SMACZNEGO.
Komentarze