Tofu ze szpinakiem i ryżem basmati
4 porcje
Średnie
Dania wegetariańskie są zdrowe i bardzo smaczne. Wypróbuj tofu ze świeżym szpinakiem i ryżem basmati.
Składniki
kostka paneer (lub tofu)
2 l mleka krowiego
250 g świeżego szpinaku
1/4 szklanka wody
ryż Basmati
Pasta:
pęczek natki kolendry (lub listki z jednej doniczki)
1 łyżka ziaren zmielonej kolendry
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
czerwone lub zielone chilli do smaku
2 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
pomidory pokrojone w drobna kostke
kostka tofu (może byc wędzone) pokrojona w kostkę
3 łyżka mleka kokosowego
Tofu ze szpinakiem i ryżem basmati
Tofu ze szpinakiem i ryżem basmati
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Umyty szpinak dusimy z wodą – w garnku, pod pokrywka aż będzie miękki (około 5 – 7 minut).
- W międzyczasie wszystkie składniki pasty ucieramy w moździerzu lub miksujemy w małym blenderze.
- Na oleju ryżowym podsmażamy pomidory z pastą i woda odsączoną z ugotowanego szpinaku.
- Po około 10 minutach, kiedy pomidory utworzą sos, dodajemy tofu i po chwili drobno poszatkowany, ugotowany szpinak.
- Całość mieszamy z mlekiem kokosowym.
- Próbujemy i ewentualnie dodajemy sól do smaku.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, najlepiej Basmati.
Komentarze