Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dania wegetariańskie są zdrowe i bardzo smaczne. Wypróbuj tofu ze świeżym szpinakiem i ryżem basmati.

Składniki

kostka paneer (lub tofu)
2 l mleka krowiego
250 g świeżego szpinaku
1/4 szklanka wody
ryż Basmati
Pasta:
pęczek natki kolendry (lub listki z jednej doniczki)
1 łyżka ziaren zmielonej kolendry
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
czerwone lub zielone chilli do smaku
2 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
pomidory pokrojone w drobna kostke
kostka tofu (może byc wędzone) pokrojona w kostkę
3 łyżka mleka kokosowego

Opis wykonania

  1. Umyty szpinak dusimy z wodą – w garnku, pod pokrywka aż będzie miękki (około 5 – 7 minut).
  2. W międzyczasie wszystkie składniki pasty ucieramy w moździerzu lub miksujemy w małym blenderze.
  3. Na oleju ryżowym podsmażamy pomidory z pastą i woda odsączoną z ugotowanego szpinaku.
  4. Po około 10 minutach, kiedy pomidory utworzą sos, dodajemy tofu i po chwili drobno poszatkowany, ugotowany szpinak.
  5. Całość mieszamy z mlekiem kokosowym.
  6. Próbujemy i ewentualnie dodajemy sól do smaku.
  7. Podajemy z ugotowanym ryżem, najlepiej Basmati.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych