Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rzeżucha

Rzeżucha

Dawniej, rzeżuchę nazywanozdrowiem ciała. Wykorzystywano ją do leczenia jelit, owrzodzenia skóry oraz do dezynfekcji jamy ustnej. Roślina ta jest źródłem m.in. witaminy A i C, dlatego świetnie sprawdzi się...

Czytaj więcej
Rzeżucha
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dawniej, rzeżuchę nazywano zdrowiem ciała. Wykorzystywano ją do leczenia jelit, owrzodzenia skóry oraz do dezynfekcji jamy ustnej. Roślina ta jest źródłem m.in. witaminy A i C, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie wiosennego przesilenia, gdy źle znosimy zmiany temperatur. Ma także właściwości moczopędne – wobec tego jej spożywanie jest wskazane wszystkim osobom, które borykają się w chorobami nerek. Rzeżuchę hoduje się bez żadnych nawozów chemicznych i choć ma niepozorny wygląd, to cechuje ją ostry smak i zapach. 

 

Jak długo rośnie rzeżucha? 

 

Rzeżucha kojarzy się przede wszystkim z wiosną i świętami Wielkanocnymi. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by hodować i jeść ją przez cały rok. Z łatwością można posadzić ją we własnym domu. Rzeżucha jest mało wymagająca i bardzo prosta w uprawie. Nasiona rzeżuchy wystarczy umieścić na wilgotnej powierzchni – może to być gaza, wata lub płatki kosmetyczne. Rzeżucha rośnie bardzo szybko. Już pod koniec pierwszego dnia można zauważyć kiełkujące nasionka. Listki i łodyżka pojawiają się zazwyczaj w przeciągu 3 dni. 

 

Przepisy z dodatkiem rzeżuchy

 

Klasyką w przypadku rzeżuchy jest kromka chleba posmarowana masłem i posypana młodymi kiełkami. Może być również wykorzystywana do dekoracji m. in. kanapek, sałatek, ziemniaków czy zup. Są jednak ciekawsze sposoby na wykorzystanie rzeżuchy i jej charakterystycznego, lekko ostrego smaku. Ścięta rzeżucha urozmaici smak sosów i dressingów. Można nią zastąpić często wykorzystywany koperek, np. w sosie tzatziki. Jej smak można wykorzystać także do urozmaicenia twarożków na kanapki, farszu do pierogów, naleśników lub tart oraz jako dodatek do koktajli warzywnych.