Pstrąg w białym winie
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym z białym winem i jagodami jałowca.
Składniki
300 g oprawionego pstrąga
sok z połówki cytryny
sól, biały pieprz
pęczek włoszczyzny
cebula
niepryskana cytryna
1 łyżeczka soli
jagód jałowca
kilka listków szałwii
1/8 l białego wina wytrawnego
ziaren białego pieprzu
Sos śmietanowo-chrzanowy:
200 ml śmietany
kwaśne jabłko
cm świeżego korzenia chrzanu
2-3 łyżka soku pomarańczowego
sól, czarny pieprz
- szczypta cukru
cytryna
pudełeczko rzeżuchy
Pstrąg w białym winie
Pstrąg w białym winie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pstrągi wypłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem na zewnątrz i od wewnątrz. Włoszczyznę umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać cebule. Cytrynę opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Jedno i drugie pokroić w plasterki. Włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania włoszczyznę, cebulę, cytrynę z solą, jałowiec, szałwię i białe wino oraz 1/8 I wody i gotować na parze 15 minut według przepisu. Na zakończenie dodać do wywaru rozgniecione ziarenka pieprzu. Włożyć pstrągi do gorącego wywaru, tak aby pływały i gotować na parze zgodnie z przepisem. Na sos śmietanowo—chrzanowy ubić na sztywno śmietanę. Obrać jabłko i chrzan, drobno utrzeć i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać do śmietany i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cytrynę umyć gorącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Odkroić listki rzeżuchy. Pstrąga ostrożnie wyjąć z wywaru i ułożyć na ogrzanym talerzu. Polać niewielką ilością wywaru, w którym się gotował i udekorować plasterkami cytryny oraz rzeżuchą. Sos śmietanowo-chrzanowy podawać osobno.
Sposób przygotowania: piekarnik parowy: gotowanie na parze: wywar 100⁰C, 15 minut, pstrągi: 90⁰C, 15-20 minut.
Komentarze