Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z granatem

Sałatka z granatem

Połączenie granatuz warzywami w formie sałatki daje ciekawe rezultaty. Soczyste i lekko kwaśne ziarenka granatu nadają całemu daniu przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Granat dobrze łączy się z rukolą, szpinakiem,...

Czytaj więcej
Sałatka z granatem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Połączenie granatu z warzywami w formie sałatki daje ciekawe rezultaty. Soczyste i lekko kwaśne ziarenka granatu nadają całemu daniu przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Granat dobrze łączy się z rukolą, szpinakiem, sałatami, ogórkiem, pomidorami, selerem naciowym, groszkiem zielonym, cebulą oraz dymką. Pozostałymi składnikami sałatki mogą być jaja, sery pleśniowe, łosoś (świeży lub wędzony), tuńczyk a także kurczak. Sałatka z granatem to doskonała propozycja na imprezę. Sprawdzi się również jako lekki, ale pożywny lunch lub kolacja.

Jak obrać granat?

Zanim przystąpisz do przygotowania przepisu na sałatkę z granatem, ważny jest sposób obrania owocu. Ziarenka są pełne soku, który podczas obierania może pryskać i ubrudzić ubranie, szafki kuchenne oraz blaty. Aby uniknąć plam i sprawnie wyjąć wszystkie ziarenka, należy odciąć delikatnie górną część granata wraz z szypułką. Następnie ostrzem noża należy podważyć białą błonkę. Dzięki temu widoczne będą błonki przechodzące pomiędzy ziarenkami. Dzielą one owoc na cząstki podobnie jak w przypadku pomarańczy. Skórkę granata należy naciąć wzdłuż tych błonek i oddzielić poszczególne części od siebie, a następnie z każdej części oddzielić ziarenka.