Sałatka z granatem
Połączenie granatuz warzywami w formie sałatki daje ciekawe rezultaty. Soczyste i lekko kwaśne ziarenka granatu nadają całemu daniu przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Granat dobrze łączy się z rukolą, szpinakiem,...
Czytaj więcej
Połączenie granatu z warzywami w formie sałatki daje ciekawe rezultaty. Soczyste i lekko kwaśne ziarenka granatu nadają całemu daniu przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Granat dobrze łączy się z rukolą, szpinakiem, sałatami, ogórkiem, pomidorami, selerem naciowym, groszkiem zielonym, cebulą oraz dymką. Pozostałymi składnikami sałatki mogą być jaja, sery pleśniowe, łosoś (świeży lub wędzony), tuńczyk a także kurczak. Sałatka z granatem to doskonała propozycja na imprezę. Sprawdzi się również jako lekki, ale pożywny lunch lub kolacja.
Jak obrać granat?
Zanim przystąpisz do przygotowania przepisu na sałatkę z granatem, ważny jest sposób obrania owocu. Ziarenka są pełne soku, który podczas obierania może pryskać i ubrudzić ubranie, szafki kuchenne oraz blaty. Aby uniknąć plam i sprawnie wyjąć wszystkie ziarenka, należy odciąć delikatnie górną część granata wraz z szypułką. Następnie ostrzem noża należy podważyć białą błonkę. Dzięki temu widoczne będą błonki przechodzące pomiędzy ziarenkami. Dzielą one owoc na cząstki podobnie jak w przypadku pomarańczy. Skórkę granata należy naciąć wzdłuż tych błonek i oddzielić poszczególne części od siebie, a następnie z każdej części oddzielić ziarenka.