Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orzeźwiający sorbet z zielonych jabłek i ogórka.

Składniki

320 g ogórki gruntowe
2 szt. zielone jabłka
sok i skórka starta z 2 limonek
8 szt. liście bazylii
40 g ksylitol

Opis wykonania

Ogórki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Razem z ogórkami, sokiem z limonki i bazylią zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Do niewielkiego rondelka wlać pół szklanki wody, dodać ksylitol. Całość podgrzewać aż ksylitol się rozpuści. Gotowy syrop odstawić do przestudzenia. Schłodzony syrop i pozostałą wodę wlać do puree ogórkowo - jabłkowego, zmiksować. Masę wstawić na 8 godzin do zamrażalki. Sorbet kilkakrotnie wyjmować z zamrażalnika (co 60 - 80 minut) i ponownie miksować. Dzięki temu kryształki lodu zostaną rozbite, a sorbet będzie miał bardziej gładką konsystencję.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy