Sorbet jabłkowo-ogórkowy
9 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Sorbet jabłkowo-ogórkowy
Sorbet jabłkowo-ogórkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Razem z ogórkami, sokiem z limonki i bazylią zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Do niewielkiego rondelka wlać pół szklanki wody, dodać ksylitol. Całość podgrzewać aż ksylitol się rozpuści. Gotowy syrop odstawić do przestudzenia. Schłodzony syrop i pozostałą wodę wlać do puree ogórkowo - jabłkowego, zmiksować. Masę wstawić na 8 godzin do zamrażalki. Sorbet kilkakrotnie wyjmować z zamrażalnika (co 60 - 80 minut) i ponownie miksować. Dzięki temu kryształki lodu zostaną rozbite, a sorbet będzie miał bardziej gładką konsystencję.
Komentarze