Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szynka parmeńska

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szynka parmeńska to rodzaj surowej podsuszanej szynki dojrzewającej, wytwarzanej na terenie włoskiej prowincji Parma. Produkowana jest z całych udźców wieprzowych tradycyjnymi metodami, sięgającymi czasów rzymskich. Prosciutto di Parma to włoski towar eksportowy, najpopularniejsza włoska wędlina.

Szynka parmeńska ma wykwintny, lekko słodkawy smak, który zawdzięcza niewielkiej ilości soli. Jest też niskokaloryczna. Poza solą i tłuszczem, szynka w procesie jej wytwarzania nie jest wzbogacana innymi dodatkami. Dzięki delikatnemu smakowi podawana jako przekąska – komponuje się z serami, owocami: melonem, winogronami, figami. Doskonale smakują szparagi, które dopełnia się bardzo cieniutkim plasterkiem szynki dojrzewającej. Przepisy na dania z jej wykorzystaniem to przede wszystkim kuchnia włoska, np. używana bywa do przygotowania nadzienia do pierożków tortellini lub jako dodatek do mięs o łagodnym smaku, np., filetów drobiowych czy pizzy.

Niemieckim odpowiednikiem prosciutto jest szynka szwarcwaldzka, surowa, wędzona tradycyjnie na zimno w specyficznym klimacie Szwarcwaldu. Surową szynkę dojrzewającą podaje się pokrojoną w bardzo cieniutkie, niemal przezroczyste plastry.