Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym

Tagliatelle w sosie śmietanowym z szynką parmeńską (prosciutto)
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przenieśmy się do słonecznych Włoch, do krainy makaronów... <3 Wyjątkowe danie, proste i szybkie, bardzo aromatyczne. Po prostu wspomnienie lata!

Składniki

5 szt. szynka prosciutto
150 ml śmietanka 30%
3/4 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
0,5 szklanka białe wytrawne wino
sól
pieprz
suszona bazylia
200 g makaron tagiatelle
2 łyżka oliwa

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
745 kcal
Tłuszcz
40.2 g
Węglowodany
59.7 g
Błonnik
24.1 g
Białko
1.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Kroimy w kostkę cebulę, czosnek oraz szynkę. Smażymy na patelni z oliwą cebulę z czosnkiem i szynką parmeńską przez około 1 minutę. Możemy również dodać suszone pomidory do wzmocnienia smaku. Dodajemy wino i śmietanę, wszystko solimy i pieprzymy oraz dodajemy łyżeczkę bazylii. Zmniejszamy ogień i czekamy aż sos się zredukuje i alkohol z wina odparuje. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy woda się zagotuje, to wkładamy makaron i gotujemy do tzw. "al dente". Przekładamy makaron do naszego sosu z prosciutto, wszystko mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody z gotowania makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz świeża bazylią. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Nie miałam tagliatelle, odchudziłam śmietankę -18% zamiast 30%, no i brakowało mi warzyw więc dodałam grillowaną cukinię. Ale to nadal makaron z dominującym smakiem szynki parmeńskiej:) szyciutkie danie, robi się tyle, ile gotuje się makaron.

Powiązane przepisy