Tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym
2 porcje
30 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Tagliatelle w sosie śmietanowym z szynką parmeńską (prosciutto)
Tagliatelle w sosie śmietanowym z szynką parmeńską (prosciutto)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kroimy w kostkę cebulę, czosnek oraz szynkę. Smażymy na patelni z oliwą cebulę z czosnkiem i szynką parmeńską przez około 1 minutę. Możemy również dodać suszone pomidory do wzmocnienia smaku. Dodajemy wino i śmietanę, wszystko solimy i pieprzymy oraz dodajemy łyżeczkę bazylii. Zmniejszamy ogień i czekamy aż sos się zredukuje i alkohol z wina odparuje. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy woda się zagotuje, to wkładamy makaron i gotujemy do tzw. "al dente". Przekładamy makaron do naszego sosu z prosciutto, wszystko mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody z gotowania makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz świeża bazylią. Smacznego!
Komentarze