Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym

Opis wykonania

Przenieśmy się do słonecznych Włoch, do krainy makaronów... <3 Wyjątkowe danie, proste i szybkie, bardzo aromatyczne. Po prostu wspomnienie lata!

Kroimy w kostkę cebulę, czosnek oraz szynkę. Smażymy na patelni z oliwą cebulę z czosnkiem i szynką parmeńską przez około 1 minutę. Możemy również dodać suszone pomidory do wzmocnienia smaku. Dodajemy wino i śmietanę, wszystko solimy i pieprzymy oraz dodajemy łyżeczkę bazylii. Zmniejszamy ogień i czekamy aż sos się zredukuje i alkohol z wina odparuje. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy woda się zagotuje, to wkładamy makaron i gotujemy do tzw. "al dente". Przekładamy makaron do naszego sosu z prosciutto, wszystko mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody z gotowania makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz świeża bazylią. Smacznego!