Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie w przygotowaniu tagliatelle z piersią perliczki i szynką parmeńską.

Składniki

1 szt. Pierś z perczliki
10 g Szynka parmeńska
150 g Makaron Tagliatelle
5 szt. Grzyby mun
150 ml Rosół z perliczki
150 ml Białe wytrwane wino
0,5 łyżeczka Sos Worcestershire
5 g Imbir
1 szt. Cebula
1 szt. Czosnek
1 garść Świeża Kolendra
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Estragon
30 g Masło
1 łyżka Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Wstawiamy i solimy wodę na makaron. Do drugiego garnka wrzucamy grzyby mun wlewamy małą ilością wody, solimy zagotowujemy i odstawiamy. Kroimy drobno cebulę i czosnek, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pierś z perliczki myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś zawijamy dokładnie w plaster szynki, najlepiej rozciąć plaster na pół po długości i wtedy zawijać. Gdy woda na makaron zaczyna się gotować, nagrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, makaron wrzucamy do gotującej się wody, a na patelnię kładziemy przygotowaną pierś z perliczki. Pierś obsmażamy z obu stron do zarumienienia szynki. Wodę z makaronem mieszamy od czasu do czasu i odcedzamy jak już będzie al dente. Gotową pierś przekładamy na blaszkę i wrzucamy do piekarnika na około 120 stopni. Na tej samej patelni szklimy cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy masło, wlewamy białe wino, redukujemy, wlewamy rosół, znów redukujemy, na końcu bulion z grzybów mun. Sos doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i estragonem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy świeżą kolendrę i wykładamy na talerz. Pierś wyciągamy kroimy i układamy na makaronie. Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawy przepis na przyrządzenie perliczki