Tagliatelle z perliczki
1 porcje
30 min
Średnie
Szybkie w przygotowaniu tagliatelle z piersią perliczki i szynką parmeńską.
Składniki
1 szt. Pierś z perczliki
10 g Szynka parmeńska
150 g Makaron Tagliatelle
5 szt. Grzyby mun
150 ml Rosół z perliczki
150 ml Białe wytrwane wino
0,5 łyżeczka Sos Worcestershire
5 g Imbir
1 szt. Cebula
1 szt. Czosnek
1 garść Świeża Kolendra
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Estragon
30 g Masło
1 łyżka Oliwa z oliwek
Tagliatelle z perliczki
Tagliatelle z perliczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wstawiamy i solimy wodę na makaron.
Do drugiego garnka wrzucamy grzyby mun wlewamy małą ilością wody, solimy zagotowujemy i odstawiamy. Kroimy drobno cebulę i czosnek, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach.
Pierś z perliczki myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś zawijamy dokładnie w plaster szynki, najlepiej rozciąć plaster na pół po długości i wtedy zawijać. Gdy woda na makaron zaczyna się gotować, nagrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, makaron wrzucamy do gotującej się wody, a na patelnię kładziemy przygotowaną pierś z perliczki.
Pierś obsmażamy z obu stron do zarumienienia szynki. Wodę z makaronem mieszamy od czasu do czasu i odcedzamy jak już będzie al dente. Gotową pierś przekładamy na blaszkę i wrzucamy do piekarnika na około 120 stopni. Na tej samej patelni szklimy cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy masło, wlewamy białe wino, redukujemy, wlewamy rosół, znów redukujemy, na końcu bulion z grzybów mun. Sos doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i estragonem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy świeżą kolendrę i wykładamy na talerz. Pierś wyciągamy kroimy i układamy na makaronie.
Smacznego.
Komentarze