Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Kanapka, która zawsze dobrze smakuje. A podczas meczu najlepiej.

Składniki

kanapka
1 szt. ciabatta
1 szt. mały batat
1 garść rukoli
250 g antrykotu wołowego
2 szt. plasterki szynki parmeńskiej
1 szt. młodej cebulki
salsa pomidorowa
1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
1 szt. pomidora malinowego
5 szt. listki świeżej pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szt. ząbku czosnku
sos paprykowy
1 szt. papryki czerwonej
3 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidrowego
7 szt. listków rozmarynu
1 szt. ząbku czosnku

Opis wykonania

Kiedy mieszkałem w Anglii tego typu kanapki były serwowane w lokalnych pubach i cieszyły się sporą popularnością. Zawsze, kiedy chodziłem oglądać mecz, zamawiałem sobie taką kanapkę. Oczywiście, mój przepis jest odrobinę lepszy niż te kanapki, które dostawałem w pubie, ale jedno się nie zmienia – mięso! Musi być soczyste delikatne, bo to od niego zależy smak. Dlatego do tego przepisu wybrałem antrykot.

Emulsja pomidorowa

  1. Paprykę posmaruj olejem, posyp posiekanym rozmarynem, i upiecz wraz z czosnkiem w piekarniku, w trybie grillowania.
  2. Kiedy papryka będzie czarna z każdej strony, włóż ją do plastikowego worka, aby ostygła.
  3. Następnie obierz ja ze skórki, wyciągnij wszystkie ziarna – możesz to zrobić pod bieżąca wodą.
  4. Do blendera włóż grillowaną paprykę, ząbek pieczonego czosnku, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i zmiel wszystko na gładką masę.
  5. Tak przygotowaną emulsję możesz używać nie tylko do kanapek ale również jako sos do ryb i drobiu.

Chrupiąca salsa pomidorowa

  1. Pokrój pomidora na 4 części, wykrój gniazda nasienne i poszatkuj w drobną kostkę.
  2. Do miseczki dodaj posiekany czosnek, posiekaną świeża pietruszkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i dopraw wszystko pieprzem i solą.
  3. Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 10 minut, aż pomidory nabiorą cytrynowego aromatu.

Bataty

  1. Zostały nam jeszcze słodkie ziemniaki, czyli bataty.
  2. Musimy je bardzo dokładnie umyć.
  3. Niektórzy obierają bataty, ale ja uważam że w skórce kryje się najlepszy smak.
  4. Bataty kroimy w cieniutkie plasterki skrapiamy lekko olejem posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, na około 15 minut.
  5. Kiedy wszystkie dodatki mamy już przygotowane, możemy przekroić naszą ciabattę, włożyć ją do piekarnika żeby lekko się zagrzała i zająć się mięsem.

Składamy kanapkę w całość

  1. Stek robi się bardzo szybko, wiec wkładamy go na rozgrzaną patelnię (tłuszcz nie będzie nam tutaj potrzebny) i smażymy przez 3 minuty z każdej strony.
  2. Na samym końcu posypujemy solą pieprzem i odkładamy na 5 minut żeby sobie „odpoczął”.
  3. Ciabattę posmaruj emulsją z papryki, włóż do niej pieczone bataty, szynkę parmeńską, pokrojoną świeża cebulkę, 3 łyżki salsy pomidorowej, i pokrojonego steka.
  4. Na samą górę połóż rukolę.

Kanapka składa się z wielu składników, ale tak naprawdę samo jej złożenie to tylko kilka chwil.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Niebanalna kanapka, może zastąpić każdy lunch.
Maria Izabela
Polecam podsmażyć chlebek/ciabatte przed podaniem :)