Kanapka z wołowiną
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kanapka, która zawsze dobrze smakuje. A podczas meczu najlepiej.
Składniki
kanapka
1 szt. ciabatta
1 szt. mały batat
1 garść rukoli
250 g antrykotu wołowego
2 szt. plasterki szynki parmeńskiej
1 szt. młodej cebulki
salsa pomidorowa
1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
1 szt. pomidora malinowego
5 szt. listki świeżej pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szt. ząbku czosnku
sos paprykowy
1 szt. papryki czerwonej
3 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidrowego
7 szt. listków rozmarynu
1 szt. ząbku czosnku
Kanapka z wołowiną
Kanapka z wołowiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kiedy mieszkałem w Anglii tego typu kanapki były serwowane w lokalnych pubach i cieszyły się sporą popularnością. Zawsze, kiedy chodziłem oglądać mecz, zamawiałem sobie taką kanapkę. Oczywiście, mój przepis jest odrobinę lepszy niż te kanapki, które dostawałem w pubie, ale jedno się nie zmienia – mięso! Musi być soczyste delikatne, bo to od niego zależy smak. Dlatego do tego przepisu wybrałem antrykot.
Emulsja pomidorowa
- Paprykę posmaruj olejem, posyp posiekanym rozmarynem, i upiecz wraz z czosnkiem w piekarniku, w trybie grillowania.
- Kiedy papryka będzie czarna z każdej strony, włóż ją do plastikowego worka, aby ostygła.
- Następnie obierz ja ze skórki, wyciągnij wszystkie ziarna – możesz to zrobić pod bieżąca wodą.
- Do blendera włóż grillowaną paprykę, ząbek pieczonego czosnku, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i zmiel wszystko na gładką masę.
- Tak przygotowaną emulsję możesz używać nie tylko do kanapek ale również jako sos do ryb i drobiu.
Chrupiąca salsa pomidorowa
- Pokrój pomidora na 4 części, wykrój gniazda nasienne i poszatkuj w drobną kostkę.
- Do miseczki dodaj posiekany czosnek, posiekaną świeża pietruszkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i dopraw wszystko pieprzem i solą.
- Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 10 minut, aż pomidory nabiorą cytrynowego aromatu.
Bataty
- Zostały nam jeszcze słodkie ziemniaki, czyli bataty.
- Musimy je bardzo dokładnie umyć.
- Niektórzy obierają bataty, ale ja uważam że w skórce kryje się najlepszy smak.
- Bataty kroimy w cieniutkie plasterki skrapiamy lekko olejem posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, na około 15 minut.
- Kiedy wszystkie dodatki mamy już przygotowane, możemy przekroić naszą ciabattę, włożyć ją do piekarnika żeby lekko się zagrzała i zająć się mięsem.
Składamy kanapkę w całość
- Stek robi się bardzo szybko, wiec wkładamy go na rozgrzaną patelnię (tłuszcz nie będzie nam tutaj potrzebny) i smażymy przez 3 minuty z każdej strony.
- Na samym końcu posypujemy solą pieprzem i odkładamy na 5 minut żeby sobie „odpoczął”.
- Ciabattę posmaruj emulsją z papryki, włóż do niej pieczone bataty, szynkę parmeńską, pokrojoną świeża cebulkę, 3 łyżki salsy pomidorowej, i pokrojonego steka.
- Na samą górę połóż rukolę.
Kanapka składa się z wielu składników, ale tak naprawdę samo jej złożenie to tylko kilka chwil.
Komentarze