Domowe frytki z piekarnika
4 porcje
40 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki umyj, obierz. Na robocie kuchennym zamontuj przystawkę z tarczą do frytek, zetrzyj frytki. Pokrojone ziemniaki opłucz zimną wodą, aż będzie całkowicie czysta. Odcedź, ponownie zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru i odstaw na minimum 30 minut. Raz jeszcze przepłucz pokrojone ziemniaki zimną wodą, a następnie dokładnie odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.
W dużej misce wymieszaj je z łyżką oleju, tak by pokrył je równomiernie. Na tym etapie możesz też dodać ulubione przyprawy. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki rozłóż równomiernie na blaszce tak, by poszczególne kawałki nie zachodziły na siebie.
Piecz około 20–30 minut, w trakcie od czasu do czasu delikatnie obracając je na drugą stronę. Jeżeli wciąż są twarde, wydłuż czas pieczenia o kolejne 5–10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut, aż będą dobrze zrumienione. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
W miseczce wymieszaj składniki na sos. Gotowe domowe frytki wyjmij z piekarnika, oprósz solą i przełóż do dużej miski lub na poszczególne talerze, podawaj z sosem.
Komentarze