Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika

Opis wykonania

40 min
Łatwe
dla 4 osób

Domowe frytki z piekarnika to zdrowa i smaczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim tłuszczu.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. Grubość frytek może być dowolna, pokrój je tak jak lubisz. Ważne, tylko aby wszystkie frytki były jednakowej grubości, wtedy usmażą się równomiernie. Frytki przełóż do miski i dokładnie wypłukuj, aż woda będzie czysta.
Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz frytki na sitku, a następnie dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.

Frytki przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między frytkami.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz jeszcze około 10 minut, aż osiągną pożądany stopień zarumienienia. Frytki powinny być miękkie w środku, a przyrumienione i chrupiące na zewnątrz. W czasie pieczenia warto frytki odwrócić na drugą stronę, należy zrobić to delikatnie, bo zanim się zarumienią mają tendencję do rozpadania się.

Posyp solą i podawaj z ketchupem lub ulubionymi sosami np. z czosnkowym.
Iwona Zygmunt-Masternak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Ile wiesz o kuchni polskiej?

Gzik to potrawa popularna…