Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek typu fast-food, którą zajadają się ludzie na całym świecie. Zamiast korzystać z gotowych produktów, warto przygotować domowe frytki z piekarnika. Jest to nie tylko zdecydowanie zdrowsza, ale również smaczniejsza alternatywa, która zachwyci dorosłych i dzieci. Podpowiadamy jak zrobić frytki z piekarnika w kilku prostych krokach.

Składniki

ok. 600 g ziemniaki bogate w skrobię
2 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka cukier
1 szczypta sól

Opis wykonania

Zanim zaczniesz – wskazówka: Odmiany doskonale nadające się na frytki to między innymi Irys, Irga czy Flaming. Do frytek możesz też dodać opcjonalnie ulubnione przyprawy, by urozmaicić smak – np. czosnek granulowany, słodką paprykę czy zioła prowansalskie.

Jak zrobić domowe frytki z piekarnika? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w słupki. Ich grubość dopasuj do swoich upodobań, pamiętając, żeby były w miarę możliwości równe. W przeciwnym razie możesz mieć problem z ich równomiernym upieczeniem. 

Czytaj także: Kilka faktów o ziemniakach

Umieść je w dużej misce lub w garnku i płucz zimną wodą, aż będzie całkowicie czysta. Odcedź, ponownie zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru i odstaw na minimum 30 minut. Raz jeszcze przepłucz pokrojone ziemniaki zimną wodą, a następnie dokładnie odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.

W dużej misce wymieszaj je z łyżką oleju, tak by pokrył je równomiernie. Na tym etapie możesz też dodać dodatkowe, ulubione przyprawy. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki rozłóż równomiernie na blaszce, tak by poszczególne kawałki nie zachodziły na siebie.

Piecz około 20–30 minut, w trakcie od czasu do czasu delikatnie obracając je na drugą stronę. Jeżeli wciąż są twarde, wydłuż czas pieczenia o kolejne 5–10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut, aż będą dobrze zrumienione. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Sprawdź ofertę sprzętu kuchennego Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch

Gotowe domowe frytki z piekarnika oprósz solą i przełóż do dużej miski lub na poszczególne talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ketchupem czy majonezem. Możesz także przygotować zestaw ulubionych sosów lub podać je na obiad jako alternatywę dla klasycznych ziemniaków.

Smacznego!

Wypróbuj także: Pomysły na proste i niskokaloryczne dipy i sosy

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych