Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.6 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek typu fast-food, którą zajadają się ludzie na całym świecie. Zamiast korzystać z gotowych produktów, warto przygotować domowe frytki z piekarnika. Jest to nie tylko zdecydowanie zdrowsza, ale również smaczniejsza alternatywa, która zachwyci dorosłych i dzieci. Podpowiadamy jak zrobić frytki z piekarnika w kilku prostych krokach.

Składniki

ok. 600 g - ziemniaków bogatych w skrobię
2 łyżki - oleju rzepakowego
1 łyżka - cukru
1 szczypta - soli
Sos:
4 łyżki - jogurtu greckiego
1 łyżka - majonezu
1 łyżka - koperku posiekanego
1 łyżka - posiekanej natki pietruszki
1 ząbek - czosnku posiekanego
0,5 łyżeczki - musztardy
1 szczypta - cukru
- sól do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki umyj, obierz. Na robocie kuchennym zamontuj przystawkę z tarczą do frytek, zetrzyj frytki. Pokrojone ziemniaki opłucz zimną wodą, aż będzie całkowicie czysta. Odcedź, ponownie zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru i odstaw na minimum 30 minut. Raz jeszcze przepłucz pokrojone ziemniaki zimną wodą, a następnie dokładnie odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.

W dużej misce wymieszaj je z łyżką oleju, tak by pokrył je równomiernie. Na tym etapie możesz też dodać ulubione przyprawy. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki rozłóż równomiernie na blaszce tak, by poszczególne kawałki nie zachodziły na siebie. 

Piecz około 20–30 minut, w trakcie od czasu do czasu delikatnie obracając je na drugą stronę. Jeżeli wciąż są twarde, wydłuż czas pieczenia o kolejne 5–10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut, aż będą dobrze zrumienione. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

W miseczce wymieszaj składniki na sos. Gotowe domowe frytki wyjmij z piekarnika, oprósz solą i przełóż do dużej miski lub na poszczególne talerze, podawaj z sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.6, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Od dziś tylko pieczone , po co skarżyć i smrodzić naprawdę wychodzą pyszne
Radosław
Potwierdzam, odmiana ziemniaków ma znaczenie
Radosław
Pyszne fryteczki pozbawione tluszczu