Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chrupiące frytki z łodygi brokuła w parmezanie

Chrupiące frytki z łodygi brokuła w parmezanie
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Frytki z łodygi brokułu w parmezanie to ciekawa i smaczna przekąska, która zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy wartościowych składników odżywczych. Wykorzystanie łodyg brokułu, które najczęściej wyrzucamy, pozwala uniknąć marnotrawstwa żywności. W prosty sposób możemy przekształcić je w pyszne i chrupiące frytki. Jak je przygotować?

Składniki

2 łodyga brokuła (pozostałe po odcięciu różyczek)
1/2 szklanka tartego parmezanu do marynaty
2 łyżka oliwy z oliwek
do smaku sól i pieprz
1/3 szklanka tartego parmezanu do zanurzenia przed pieczeniem
sos:
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanej mięty
do smaku sól

Opis wykonania

Łodygi brokuła oczyść i pokrój wzdłuż na długie, cienkie frytki. Możesz usunąć zewnętrzną skórkę, jeśli jest twarda. W misce wymieszaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Uzyskasz gęstą pastę.

Włóż łodygi brokuła do miski i dokładnie obtocz je w przygotowanej mieszance parmezanowej. Upewnij się, że wszystkie łodygi są równomiernie pokryte.

Pozostały parmezan wyłóż na talerz. Każdą łodygę z marynatą zanurzaj w parmezanie i układaj na tacy do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.

Umieść tacę z łodygami brokuła w piekarniku. Włącz funkcję Air Fry i piecz łodygi brokuła w temperaturze 200°C przez około 10–15 minut, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Wyjmij łodygi brokuła z piekarnika i pozostaw na kilka minut przed podaniem, aby nieco przestygły.

Przed podaniem możesz posypać frytki z łodygi brokuła dodatkowym startym parmezanem lub skropić je sokiem z cytryny dla świeżości.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Mniam, od razu cieknie ślinka ^^
Anna U.
Super! nie wpadłam na to. Przepis prosty i w duchu no waste.
Skaczacaowca
Super przekąska i sposób na niemarnowanie jedzenia. U mnie ser się trochę za bardzo rozpuścił ale nadal było pyszne :D

Powiązane przepisy