Chrupiące frytki z łodygi brokuła w parmezanie
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chrupiące frytki z łodygi brokułu w parmezanie
Chrupiące frytki z łodygi brokułu w parmezanie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łodygi brokuła oczyść i pokrój wzdłuż na długie, cienkie frytki. Możesz usunąć zewnętrzną skórkę, jeśli jest twarda. W misce wymieszaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Uzyskasz gęstą pastę.
Włóż łodygi brokuła do miski i dokładnie obtocz je w przygotowanej mieszance parmezanowej. Upewnij się, że wszystkie łodygi są równomiernie pokryte.
Pozostały parmezan wyłóż na talerz. Każdą łodygę z marynatą zanurzaj w parmezanie i układaj na tacy do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
Umieść tacę z łodygami brokuła w piekarniku. Włącz funkcję Air Fry i piecz łodygi brokuła w temperaturze 200°C przez około 10–15 minut, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Wyjmij łodygi brokuła z piekarnika i pozostaw na kilka minut przed podaniem, aby nieco przestygły.
Przed podaniem możesz posypać frytki z łodygi brokuła dodatkowym startym parmezanem lub skropić je sokiem z cytryny dla świeżości.
Komentarze